Japan vill fördubbla sin försvarsinsats och omvandla sin defensiva doktrin

Liksom de flesta av länderna i det asiatiska Stilla havets bälte har Japan under de senaste åren avsevärt ökat sin försvarsinsats, med en ökning med 2,6 % för 2022 och en budget som för första gången översteg 50 miljarder dollar. Men för det liberala demokratiska partiet som för närvarande har makten finns inte kontot där, särskilt med hänsyn till lärdomarna relaterade till kriget i Ukraina. Och den senare att i ett dokument som skickats till den japanska regeringen föreslå ett förslag om att öka den japanska försvarsbudgeten till 2 % av landets BNP, mot endast 1 % idag, och detta snabbt, för att kunna hantera ett scenario jämförbart med det där Ukraina och Europa befinner sig i dag så snart som möjligt.

Det måste sägas att mellan den snabba maktökningen för den kinesiska folkets befrielsearmé (PLA) och Pekings allt mer självsäkra hållning gentemot sina grannar, det finns uppenbarligen många paralleller med den bana som Putins makt följt de senaste åren i Ryssland. Som sådan har Tokyo sedan 2016 åtagit sig en enorm ansträngning för att modernisera och stärka sina väpnade styrkor på land, luft och sjö, med till exempel byggandet av en flotta på 19 konventionellt drivna men havskapabla ubåtar av klasserna Soryu och Taïgei, från 22 moderna fregatter av Mogami-klassen att eskortera de två hangarfartygen modifierade för att ta emot Izumo-klass F-35B tillsammans med de 8 Aegis tunga jagarna, men också genom att befalla 138 F-35 A/B och modernisering av 68 F-15J till den amerikanska försvarsindustrin. Samtidigt är japansk industri engagerad i flera högteknologiska program för att utvecklas en nästa generations fighter inom FX-programmet, Av hypersoniska missiler från HVPG-programmet, eller till och med riktade energivapen som en Railgun och mikrovågskanon.

Den japanska flottan kommer att ta emot 22 fregatter av Mogami-klassen i ett aldrig tidigare skådat försök att snabbt modernisera sin kapacitet

Förslagen som lades fram av myndigheterna i det liberala demokratiska partiet var också troligen inspirerade av den radikala förändringen i Tysklands hållning efter den ryska attacken i Ukraina, med tillkännagivandet från Olaf Stoltz om ett investeringskuvert på 100 miljarder euro omedelbart tillgängligt för att fylla de mest akuta luckorna i det tyska försvaret, och den snabba ökningen av Berlins försvarsinsats över 2 % av dess egen BNP för att svara på de nya säkerhetsutmaningar som Moskva ställer i Europa. Liksom Berlin hade Tokyo en försvarspolitik och en bindande konstitution som ärvts från slutet av andra världskriget, och den japanska allmänna opinionen förblev mycket fäst vid denna hållning begränsad till självförsvar enbart påtvingad av dess konstitution utarbetad av den amerikanska ockupationsstyrkan. efter kapitulationen, särskilt eftersom Stillahavsteatern under det kalla kriget var av mindre intensitet än teatrarna i Europa eller Mellanöstern.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT