Det framtida kinesiska strategiska bombplanet H-20 skrämmer inte amerikansk underrättelsetjänst. Har de rätt?

Det nya strategiska bombplanet H-20, som ska ersätta den ärevördiga H-6:an inom det kinesiska flygvapnets bombplansenheter, kommer att avtäckas inom några veckor. Detta är vad som avslöjades för några veckor sedan av Biträdande befälhavare för flygvapnet i Folkets befrielsearmé, Wang Wei, meddelade i en intervju som gavs till Hong Kong Commercial Daily.

Förväntad under flera år måste H-20 markera en djupgående utveckling av den kinesiska kärnvapentriaden, genom att förse det med ett flygplan med mycket lång räckvidd, som också är potentiellt smygande, vilket gör det till det andra världsflygvapnet som sätter in den här typen av medel, efter USA.

Även om det finns mycket lite information om detta program, verkar de amerikanska underrättelsetjänsterna inte särskilt frukta ankomsten av den nya enheten, även om den är nära förestående. I själva verket, under en intervju som gavs till amerikanska journalister, föreslog en tjänsteman från dessa tjänster att H-20 inte skulle ha kapacitet jämförbar med den amerikanska B-21 Raider.

Men det förtroende som Pentagon visar i detta ämne är berättigat. Detta påminner om att regelbundet avslöjats, för några år sedan, angående andra kinesiska utrustningsprogram, såsom jagarna av typen 052D eller J-20-jaktplanen, medan de senare nu utgör ämnen av markant oro, för samma Pentagon.

Det efterlängtade kinesiska strategiska bombplanet H-20 och dess förväntade prestanda

Den kinesiska H-20:an har meddelats att den är nära förestående i flera år och att den fortfarande inte har tagits i bruk. Dessutom är programmet särskilt ogenomskinligt på den offentliga scenen, så att de flesta av nyckelelementen som utgör detta strategiska bombplan fortfarande är okända.

H-20 strategisk bombplan retas 2022
Vid sidan av det nya året, 2022, släppte den kinesiska flygindustrin en teaser för H-20, som replikerar den som användes av Northrop-Grumman, för B-21.

Enligt amerikansk underrättelsetjänst skulle den ha formen av en flygande vinge, vilket verkar ha bekräftats av kinesisk kommunikation. Denna konfiguration antyder att den därför är designad, liksom amerikanska B-2 Spirit och B-21 Raider, för att vara utrustad med avancerad stealth.

Formen på den flygande vingen, i själva verket, genom frånvaron av utskjutande kanter och vertikala och horisontella plan, tenderar att minska enhetens radarekvivalenta yta, såväl som resonansfenomenen som utnyttjas av lågfrekventa UHF-radarer.

Utöver denna nästan säkerhet är informationen på enheten i bästa fall uppskattningar som publicerats av vissa underrättelsetjänster. Pentagon uppskattar alltså att H-20 kommer att ha en räckvidd på 8 500 km, med en lastkapacitet på mer än 10 ton.

På samma sätt är det också troligt att flygplanet kommer att utvecklas med hög subsonic, och att det kommer att användas av PLA, både för strategiska anfall, som ersätter H-6N, och för långväga sjöanfall, ersätter H-6J .

Pentagon-underrättelsetjänsten uppskattar att amerikanska B-2 och B-21 kommer att vara överlägsna H-20.

Utöver denna mycket begränsade information är H-20 under ett absolut blackout från de kinesiska myndigheterna och dess tillverkare, Xi'an. Pentagons underrättelsetjänster verkar däremot veta lite mer om detta.

B-21 Raider
Första flygningen av B-21 Raider. Det amerikanska flygvapnet planerar att skaffa ett hundratal av dessa flygplan, för att först ersätta B-1 Lancer, sedan B-2 Spirit och B-52 Stratofortress.

En underrättelsetjänsteman från Pentagon sa att han talade på villkor av anonymitet till utvalda journalister från den amerikanska försvarspressen. Pentagon var inte "särskilt orolig" över ankomsten av H-20 under de kommande månaderna eller åren.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 strategiska bombplan | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

  1. På tal om partiskhet, var noga med att inte reproducera den på Ryssland heller. Genom att äta deras propaganda trodde vi felaktigt att deras material var fantastiskt.
    I dagsljus är det mindre uppenbart.
    Och eftersom det kinesiska sättet att göra saker fortfarande är lite "sovjetiserat" riskerar det att orsaka en hel del förvåning när saker bryter ut mot Taiwan.

    Vi minns de ändlösa skärmytslingarna mellan Indien och Kina före rafales anländer. Sedan dess har det inte varit så många kinesiska plan som flyger i denna sektor (Ladackh)

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna