E-2D Hawkeye, tunga stridsflygplan...: framtiden för de polska flygvapnet avslöjas

För att slutföra sin omvandling är de polska flygvapnen intresserade av E-2D Hawkeye för avancerad flygövervakning, samt F-15EX, Typhoon och Boramae för att utgöra de två skvadroner som den saknar. Dessa uttalade ambitioner möter dock mycket reella begränsningar vad gäller budget, HR och effektivitet.

De senaste månaderna har det inte gått en vecka utan att de polska myndigheterna har tillkännagivit ankomsten av ett stort nytt vapenprogram. För att modernisera och expandera sina arméer inför det ryska hotet har Warszawa faktiskt åtagit sig att avsevärt öka sina investeringar, med målet att uppnå en försvarsinsats på 4 % av BNP under de kommande åren.

Hittills har de flesta av tillkännagivandena fokuserat på rekapitaliseringen av den polska armén, med förvärvet av 1 250 M1A2 Abrams och K2 Black stridsvagnar Panther, över 2 000 Borsuk och CBWP infanteristridsfordon.

Polsk luftstrid kommer att ta emot 96 AH64E Apache attackhelikoptrar och 32 AW149, medan de 27 polska artilleriskvadronerna kommer att vara utrustade med nästan 800 HIMARS och K239 Chunmoo system och lika många 155 mm Krab och K9 Thunder självgående kanoner.

På sjöfältet inledde Warszawa byggandet av Fregatter i Mièçznick-klassen, och startade om en ny version av ORKA-programmet att skaffa en ubåtsflotta. På luftvärnsområdet kommer de polska arméerna att ha 8 Patriot PAC-3-batterier och 22 Pilica+ luftvärnsbatterier utrustade med kort- och medeldistans CAMM-ER-missilen. Även rymden har tagits upp, med beställning från franska Airbus DS på två militära spaningssatelliter.

FA-50 Polen
Den första av de polska FA-50:orna levererades för några veckor sedan, bara ett år efter att ordern undertecknades av Warszawa.

Polska flygvapnet idag

Paradoxalt nog hade flygkraften fram till nu mer eller mindre lagts åt sidan av Warszawa, förutom genom förvärvet av 48 sydkoreanska lätta FA-50-flygplan. Det är sant att detta var det område som tidigare hade prioriterats, särskilt med beställningen av 32 F-35A Lighting 2s 2019, för att förstärka de 48 F-16 C/Ds som beställdes i början av 2010-talet.

Vidare vet Warszawa att luftmakten utan tvekan är Natos starka sida mot Ryssland, och att den lätt och snabbt kan mobiliseras av de europeiska allierade i händelse av en konflikt med Moskva, till skillnad från flygvapen.

Det verkar dock som om Warszawa nu överväger att föra upp sina flygvapen till nivån för de ansträngningar som gjorts på land- och sjöområdet. Redan för några veckor sedan kom Polen och Sverige överens om att förvärva 2 begagnade Saab 340 framåtflygplan.

Dessa anordningar, av Awacs-typ, gör det möjligt att upptäcka fiendens plan och missiler, och att samordna stridsflygets och luftförsvarets åtgärder för att motverka dem. Hittills har bara tre länder i Europa den här typen av egen kapacitet: Frankrike, Storbritannien och Sverige.

E-2D Hawkeye intresserar Warszawa

Men Saab 340 som köpts av Warszawa för 52 miljoner euro representerar bara en väntande lösning. Polen skulle faktiskt ha åtagit sig att förhandla, med amerikanen Northrop-Grumman, förvärvet av E-2D Hawkeye, för att säkerställa detta uppdrag i framtiden.

E-2D Hawkeye tankades under flygning av en MQ-25 Stingray
En av de viktigaste utvecklingarna av E-2D Hawkeye gör att den kan tankas under flygning, här av en MQ-25 Stingray drönare

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Air Superiority | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna