General Atomics presenterar en inbyggd version av sin MALE MQ-9B SkyGuardian drönare

Under de senaste två decennierna har Medium Altitude Long Endurance stridsdrönare, eller MALE, som den berömda MQ-1 Predator från American General Atomics, och dess efterföljare MQ-9A Reaper, djupt förändrat luft-landstrid. Utrustade (som namnet antyder) med en lång uthållighet i storleksordningen 30 timmar för Reaper, kan dessa enheter patrullera och övervaka enorma områden tack vare avancerade elektrooptiska system och slå mål med luft-till-yta-ammunition som t.ex. AGM-114 Hellfire-missil och GBU-38 JDAM-styrd bomb. Medan deras effektivitet i högintensiv strid återstår att fastställa på grund av en betydande sårbarhet, och detta trots de övertygande resultat som erhållits av den turkisktillverkade drönaren TB2 Bayraktar light MALE som används av de ukrainska styrkorna, har deras övervakning och uthållighet svämmat över under de senaste år från den strikta luft-landbubblan, särskilt på grund av världsflotornas intresse för sådana kapaciteter.

För att möta dessa nya behov, General Atomics utvecklade MQ-9 Seaguardian, en version av dess drönare dedikerad till maritim övervakning, som till och med har anti-ubåtskrigföring för att stödja maritima patrullanordningar som Atlantique 2 eller P-8A Poseidon. Med anledning av Indo Pacific 2022-mässan i Australien presenterade tillverkaren också en ny version av dess drönare, kallad MQ-9B STOL, tänkt att denna gång implementeras från helikopterfartyg och plandäcks hangarfartyg, utan att behöva använda en katapult eller en springbräda av Skijump-typ. Visuellt skiljer sig MQ-9B STOL endast något från Skyguardian, förutom en V-tail och större höglyftsenheter. Drönaren är dock designad för att manövreras från ett hangarfartyg och har ett system som gör att dess stora raka vingar kan fällas upp för att minska dess fotavtryck på marken, en väsentlig förmåga för att använda hissarna och minska röran i hangarer.

MQ-9B Seaguardain maritima patrullversion erbjuder intressanta anti-ubåtskrigföring för att stödja patmar fregatter, helikoptrar och flygplan

Mycket lite information har avslöjats om detta program, förutom dess inbäddade karaktär. Det anges dock att drönaren kan användas från US Navys nya Amerika-klass LHA assault hangarfartyg, men även från äldre Wasp-klass LHDs, samt, på den australiensiska utställningen, LHD Canberra-klass av Royal Australian Navy . Å andra sidan anges ingenting om autonomin, bärförmågan eller de specifika uppdrag som tillskrivs denna drönare. Men på grund av de olika versionerna av Reaper/Guardian verkar möjligheterna vara många och av högt mervärde, oavsett om man ska utföra avancerade övervakningsuppdrag i maritimt rymd, maritima patrulluppdrag och bekämpa anti-ubåt, spaning och målbeteckning för amfibieoperationer , eller att fungera som en avancerad flygövervakningsanordning till förmån för F-35B, vilket ger amfibieflygfartyg nya möjligheter som är mer än intressanta ur operativ synvinkel, för ett fartyg som är mycket billigare och mindre komplicerat att implementera än ett hangarfartyg.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT