Japans supersoniska segelflygplan skulle kunna användas för strejker mot skepp

Våra kollegor från Naval News, alltid välinformerad, hade tillgång till en osläppt video av ATLA, byrån för det japanska försvarsministeriet med ansvar för förvärv, teknikutveckling och logistik. Det senare visar hur det hypersoniska segelflygplanet under utveckling i Japan kan fungera som ett antifartygsvapen, och särskilt som ett antiluftsbärvapen. Hittills HVPG (Hypervelocity Gliding Projectile) presenterades förra månaden av det japanska försvarsdepartementet presenterades endast som ett mark-till-mark-vapen.

För ATLA bör dock HVPG: s antifartygsfunktioner inte utvecklas från början av programmet. Som specificerats till Naval News kommer HVPG att implementeras av mobila bärraketer för de japanska landstyrkorna (JGSDF) för att rikta in sig som en prioriterad ö som ockuperas av motsatta styrkor (a priori kineser). För att slå kinesiska hangarfartyg avser Japan att utveckla ett annat dedikerat vapen med längre räckvidd: en hypersonisk kryssningsmissil HCM (Hypersonic Cruise Missile).

Som detta diagram visar utvecklas två typer av hypersoniska vapen i Japan: ett segelflygplan och en kryssningsmissil. HVPG kommer att få INS och GPS-vägledning. Om en anti-ship-version härstammar från den kan den ta emot ett optiskt eller radarstyrningssystem som härrör från HCM: s

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT