600 till 1000 ATACMS-missiler för Ukraina: varför en sådan U-sväng av USA?

Kommer amerikanska ATACMS-missiler att bli den efterlängtade gamechanger i Ukraina? Det är fullt möjligt. Faktum är att efter en mycket efterlängtad omröstning av det amerikanska representanthuset, för att släppa kuvertet på 95 miljarder dollar för Taiwan, Israel och Ukraina, för tre dagar sedan, var det senatens tur i dag att göra detsamma.

Föga överraskande validerade han lagen och tillät Joe Biden att utfärda den. Detta tog inte lång tid, sedan en timme efter senatorsomröstningen tog den amerikanske presidenten till orda för att meddela att lagen hade utfärdats, vilket gör det möjligt att släppa ut bland annat 60.8 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina.

Under tre dagar hade flera tillkännagivanden föreslagit att Washington förberedde sig på att leverera ATACMS ballistiska missiler, implementerade av HIMARS-system, till Ukraina, en ammunition som länge efterfrågats av Kiev för att nå viktiga mål, i djupet av den ryska enheten som utplacerats i Ukraina.

Joe Biden tillkännager leveransen av tusen ATACMS-missiler till Ukraina

Ingen, å andra sidan, förutsåg att USA förberedde sig på att leverera 600 till mer än tusen av dessa $1,5 miljoner missiler till de ukrainska arméerna, vilket gav dem medeldistans eldkraft, utan motsvarighet i denna teater.

ATACMS-missiler
MGM-140 ATACMS är en ballsitisk missil med en räckvidd på 300 km, som bär antingen en sprängladdning för att slå till fästen eller 300 submunition mot grupper av styrkor och resurser.

Tillkännagivandet har effekten av en jordbävning i denna konflikt. Med så många krigsmateriel av denna typ kommer ukrainarna faktiskt att kunna slå till de viktigaste platserna, koncentrationer av styrkor, logistiska depåer och kritisk infrastruktur, över hela det ukrainska territoriet i ryska händer, inklusive på Krim.

Med andra ord, så länge som Washington förser ukrainarna med exakt inriktningsinformation, vilket är troligt, kommer Moskva, från och med det ögonblicket, inte längre att ha möjlighet att förbereda offensiver eller manövrar, inklusive djupgående av sin anordning, i hela detta territorium , vilket gör utförandet av en offensiv mycket osannolikt.

En djupgående förändring i den amerikanska positionen som hittills motsatte sig leveransen av ATACMS

Framför allt representerar detta tillkännagivande en stor förändring i Washingtons ståndpunkt i denna fråga. Vita huset och Pentagon var faktiskt fram till nu emot att denna ballistiska missil skulle skickas till Ukraina, av rädsla för en eskalering från Moskvas sida.

HIMARS
HIMARS-systemen som levereras till Ukraina från 2022 kommer att göra det möjligt att placera ut AtACMS-missiler, med en aviserade räckvidd på 300 km, kapabla att nå hela det ukrainska territoriet som kontrolleras av de ryska arméerna.

Att gå från en sådan reserverad position till en sådan volym av eldkraft kräver därför ett amerikanskt svar som står i proportion till det upplevda hotet. Särskilt eftersom Vita huset inte är ensamt om att göra en radikal förändring i detta ämne de senaste dagarna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 ballistiska missiler | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna