Blekinge, Barracuda, Taigei: hur fungerar moderna konventionella ubåtar? - 2: a delen

Enligt personalen vid den amerikanska marinen representerar ubåtar idag det bästa svaret på uppkomsten av vissa marinmakter, med hänvisning till Kina i synnerhet. Det är sant att i Asien antalet ubåtar i tjänst i de olika flottorna till mer än fyrdubblades på 20 år, och att alla större flottor är engagerade i förnyelse eller till och med förlängning av deras dränkbara flotta. I andra delen av denna artikel avsåg att presentera ubåtar med konventionell framdrivning som går i tjänst idag, eller som kommer att göra det under de kommande åren, kommer vi att presentera de sista 5 modellerna av denna panel, klassificerade i alfabetisk ordning efter deras uppfattningsland.

Frankrike: Model Shortfin Barracuda

Av alla ubåtar som visas här är Naval Groups Shortfin Barracuda unik på mer än ett sätt: den är den enda konventionellt drivna ubåten som härstammar från en kärnbåt från attack, och den enda som faktiskt har många attribut som är specifika för denna typ av fartyg. Shortfin Barracuda, och dess australiska version Attack-klassen, härrör faktiskt från den nya klassen av Nuclear Attack Submarine (ANS) Suffren, vars första enhet håller på att avsluta sina prövningar i Medelhavet i syfte att komma i tjänst under de kommande månaderna i den franska nationella marinen. Sex enheter har beställts av Frankrike för att ersätta sin 6 första generationens SNA i Rubis / Amethyste-klassen, den sista enheten som ska tas i bruk 6.

Suffren, den första enheten i samma klass, avslutar sina sjöprov och bör snart komma i tjänst i den franska marinen

Shortfin Barracuda har behållit många av attributen för den ursprungliga Barracuda, och i synnerhet dess optimerade hydrodynamik, dess framdrivning med en "Pump-Jet" för att förhindra kavitationsljud runt propellern, dess Saint-André korsdykstänger , liksom dess imponerande dimensioner, med en längd på 97m och en förskjutning på 4500 ton under vattnet. Faktum är att Shortfin är utformad, som sin storebror, för att gå snabbt och till och med mycket snabbt för en ubåt med konventionell framdrivning. Detta verkar som det gjorde skillnad för Royal Australian Navy, Shortfin är utformad för att röra sig tyst i hastigheter på upp till 12 till 15 knop, tredubblat dess tyska och japanska rivaler.

Men för Australien och dess enorma maritima område är hastighet en viktig faktor och strategin för jakt på jakt, hyllad av konventionella Natos ubåtar i Östersjön, Nordsjön och Medelhavet. , kan inte tillämpas effektivt vid utfrågningarna av Stilla havet som gränsar till ökontinenten. Vad mer är, om de japanska, sydkoreanska eller indiska ubåtarna har potential att möta kinesiska AIP-typ 39A / B-ubåtar, se ryska 636.3, kommer de australiensiska fartygen å sin sida att behöva i alla fall. sannolikhet att konfrontera kärnkraftsdrivna ubåtar, såsom den kinesiska Shang-klassen typ 09III, eller Akula och andra ryska antenner, som kan spränga hastigheter mycket större än för någon konventionell konventionell ubåt.

Shortfin Barracuda i Attack-klassen kommer att utrustas med en pumpstråle precis som SNA Suffren och SSBN le Triomphant français, vilket gör det möjligt att minska propellerbuller vid hög hastighet

På grund av sin imponerande storlek har Shortfin ett stort utbud av dykning, särskilt tack vare dess senaste generationens batterier, och en bärkapacitet för vapen och system som är utom jämförelse med andra konventionella ubåtar. Han kommer således att ha inte mindre än 28 torpeder mot ubåtar, eller en blandning av torpeder, antifartygsmissiler och kryssningsmissiler, med en autonomi till sjöss på 80 dagar, för ett besättning på 60 man. Australiska undervattensbåtar kommer att dra nytta av ett stridsystem som utvecklats av Lockheed-Martin och ekolod som utvecklats av Thales UK. Den första kopian tas i bruk i början av 2030-talet. Modellen erbjuds också av Naval Group i Nederländerna för att ersätta sina ubåtar i Walrusklassen med några tekniska tillägg, återigen exklusiva.

Japan: Taigei-klass


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT