Storbritanniens Rolls-Royce kunde delta i det japanska FX-programmet

Det brittiska företaget Rolls-Royce skulle redan ha en viktig led i det brittiska Tempest-programmet för vilket det måste utforma en ny generation turbojet, enligt de förtroende som samlats in av en journalist från den japanska sajten Asahi.com, går med i utvecklingsteamet för det nya japanska nästa generations jägarprogrammet som för närvarande har kodnamnet FX. Den brittiska motortillverkaren kommer att hjälpa japanska företag att utveckla turbojetmotorn som kommer att driva denna femte generationens tvåmotoriga stridsflygplan som är avsedd att ersätta de hundra eller så Mistubishi F5 som för närvarande är i tjänst hos det japanska självförsvarets flygvapen, liksom F2J, tack vare en dimension av luftöverlägsenhet som mycket till stor del markeras i de första arbetena.

Informationen är fragmenterad angående FX-programmet, Tokyo är särskilt diskret om sin utveckling. I synnerhet var det föremål för hård konkurrens mellan den amerikanska flygindustrin, och i synnerhet Boeing och Lockheed-Martin, och brittiska BAe och Rolls-Royce, att följa Japan i detta ambitiösa äventyr, vilket skulle markera att han kom in land till den mycket slutna klubben för militära flygplanstillverkare som kan utforma ett modernt stridsflygplan. Under lång tid framträdde det brittiska erbjudandet endast som en potentiell folie för amerikanska erbjudanden, men enligt information som Asahi erhållit verkar det som om London hade lyckats övertyga Tokyo trots Japans industriella och militära närhet till USA.

Rolls-Royce, i samarbete med MTU, Avio och ITP, tillverkar EJ200 turbojet som driver Eurofighter Typhoon. Däremot utfördes motordesignen främst av Rolls-Royce och härstammar från den brittiska XG-40-demonstratorn.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT