Japan utvecklar sin egen elektriska kanon för att komplettera sitt antimissilförsvar

Tekniken med elektriska pistoler, eller rail gun, hade många stabers gunst för några år sedan, särskilt i USA, där den amerikanska flottan hade investerat flera hundra miljoner dollar för att utveckla sin egen modell. Men sedan en tid tillbaka, och framför allt sedan Pentagon lade ner programmet som prioriterar riktade energivapen som högenergilasrar och mikrovågskanoner verkar vurm för detta ämne ha torkat ut något. Även det kinesiska programmet, som ännu nått rubrikerna för tre år sedan nären Rail Gun observerades på ett tanktransportfartyg för testning, verkar ha avdunstat, åtminstone på den offentliga scenen. För Tokyo, å andra sidan, är denna teknik av strategiskt intresse., särskilt för åtgärda vissa brister hos den antimissilsköld som för närvarande är i bruk, och därmed möta de nya kinesiska, nordkoreanska och ryska hypersoniska vapnen.

Kom ihåg att en elektrisk pistol ersätter den energi som produceras av kemisk förbränning för att driva skalet, genom ett starkt magnetfält erbjuder mycket höga mynningshastigheter som kan nå och överstiga 2000 m/sekund eller Mach 6. Faktum är att projektilerna som framdrivs har mycket hög kinetisk energi, vilket ger dem en ökad räckvidd som kan nå och till och med överstiga 200 km, och en mycket hög hastighet kompatibel med behoven hos modernt luftvärns- och antimissilförsvar. Dessutom ska frånvaron av ett kemiskt drivmedel underlätta logistiken, tillåta mycket höga eldhastigheter, erbjuda avancerad skärmning av målet genom att kontrollera kraften i skotten och minska risken för brand om pistolen skulle skjutas. mål. Å andra sidan, för att fungera kräver järnvägspistoler en mycket stor källa av elektrisk energi, såväl som mycket avancerade material för att motstå de enorma termiska och mekaniska påfrestningar som är involverade.

I juni 2021 tillkännagav den amerikanska flottan att den avbröt finansieringen av sitt elvapenprogram.

Trots dessa frestande löften har Rail Gun-tekniken, om den inte strikt sett överges av många länder, fått sina ambitioner att minska de senaste åren och investeringarna som ägnas åt den minskat avsevärt. Det finns flera anledningar till detta. För det första har konventionell artilleriteknik gjort enorma framsteg de senaste åren, särskilt med ankomsten av ny ammunition med extra framdrivning, vilket gör att räckvidden för befintliga kanoner kan utökas avsevärt. Således kan Leonardos M982 Vulcano-skal i 127 mm och 155 mm-versionen träffa mål över 70 km, och Rheinmetalls Assegai V-LAP ammunition kan överskrida 80 km räckvidd från en G6-haubits. Med tanke på de taktiska behov som är förknippade med modernt artilleri är dessa räckvidder tillräckliga för de flesta scenarier, mer avlägsna anfall är ansvaret för långdistansartilleri som använder ballistiska missiler, eller stridsflyg.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT