Japan kommer att uppgradera 68 av sina F-15J för 5,6 miljarder dollar

Förhandlingarna var långa och svåra, men de blev framgångsrika, eftersom Tokyo just har meddelat undertecknandet av ett kontrakt värt 646,5 Tr de Yen, det vill säga 5,6 miljarder euro, för att modernisera 68 av de cirka 200 F-15J:arna fortfarande i tjänst med den japanska luftförsvarsstyrkan. Ödet för de 36 återstående potentiellt moderniserbara tvåsitsiga F-15DJ:arna har ännu inte bestämts, medan ett hundratal av de äldsta F-15:orna kommer att tas ur drift med ankomsten av F-35A:orna beställda av Tokyo för två år sedan . År 2035 kommer Japan därför att ha ett starkt flygvapen på 300 till 350 moderna flygplan, med ett hundratal moderniserade F-15J och DJ, 146 F-35A och B, och ett hundratal Mitsubishi F-2, som gradvis kommer att ersättas förbi nästa generations fighter från FX-programmet.

Moderniseringen av den japanska F-15J innehåller många utrustning ombord på det nya amerikanska flygvapnet F-15EX, som Raytheon AN/APG-82(v1)-radarn med en aktiv AESA-antenn, BAe ALQ-239 Digital Electronic Warfare System (DEWS) självskydd och elektronisk krigföringssystem, nya omborddatorer och inbyggda system. När det gäller beväpning kommer F-15J att använda Lockheed Martin AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile, eller JASSM, anti-skeppsmissil med en räckvidd på 370 km, vilket ger flygplanet en viktig anti-ship attack potential . Det kommer sannolikt också att kunna implementera den nya AIM-260 Joint Air Tactical Missile, eller JATM, utsedd efterföljare till AIM-120 AMRAAM, och tillkännagett att nå en räckvidd på över 150 km.

Den moderniserade F-15J kommer att kunna implementera JASSM anti-ship missil med en räckvidd på 370 km

Den moderniserade F-15J kommer uppenbarligen att utvecklas till ett länge plundrat centralt japanskt luftförsvar en uppdragsprofil jämförbar med den för F-15EX inom det amerikanska flygvapnet, nämligen en luft-till-luft och luft-till-yta stridsplattform som kompletterar F-35, och som framför allt drar fördel av dess mycket stora nyttolastkapacitet och dess stora autonomi, samtidigt som den opererar på ett större avstånd från stridszonen. för att inte blotta sig i onödan på grund av dess låga smygförmåga. Vi kan anta, på lång sikt, att det kommer att utvecklas tillsammans med autonoma flygsystem, såsom stridsdrönare och andra lojala wingmen, den tvåsitsiga DJ-versionen är särskilt lämplig för denna typ av uppdrag.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT