Japan kommer att ta bort försvarsutgiftstaket

I slutet av andra världskriget försågs Japan ockuperat av amerikanska styrkor med en konstitution som hastigt utarbetats av Washingtons befullmäktigade tjänst under strikt kontroll av general MacArthur. Det som följde var en mycket restriktiv konstitution vad gäller landets försvarsförmåga. Till skillnad från Förbunds-Tyskland, som i mitten av 50-talet fick grönt ljus från Washington, London och Paris för att öka sina försvarsinsatser inom ramen för Nato, för att på några år bli den gamla kontinentens största konventionella väpnade styrka, det japanska jaget -försvarsstyrkorna förblev inneslutna i en investeringsansträngning strikt begränsad till mindre än 1 % av landets BNP, det är sant i ett geopolitiskt sammanhang mycket mindre intensivt i Stilla havet än i Europa inför Sovjetunionen under denna period, och som var desto svårare för Moskva att hantera när Washington och Peking genomförde ett strategiskt närmande i början av 70-talet.

Till skillnad från europeiska länder, och under inflytande av den avlidne premiärministern Shinzo, åtog sig landet, från slutet av 2000-talet, att öka sina försvarsutgifter och modernisera sina självförsvarsstyrkor, för att inför försämringen av säkerhetssammanhang i Indo-Stillahavsområdet, särskilt på grund av den snabba moderniseringen av de kinesiska väpnade styrkorna, men också hotet som representeras av det nordkoreanska kärnkrafts- och ballistiska programmet. Men om budgeten som tilldelats de japanska självförsvarsstyrkorna växte med nästan 20 % mellan 2015 och 2022 och nu nådde 50 miljarder dollar, förblev den begränsad till den tröskel som fastställdes till 1 % av landets BNP av dess parlament. Det är just denna gräns som kommer att tas bort från 2023, enligt förtroende som samlats in av Reuters Agency. Således skulle premiärminister Fumio Kishida för närvarande leda de slutliga skiljedomarna för att lyfta detta tak, och tillåta Japan att öka sina försvarsinsatser till 2 % av sin BNP, under de kommande 5 åren.

Flaggan för de japanska självförsvarsstyrkorna är inspirerad av Kyokujitsuki, det japanska imperiets flagga som representerar en stigande sol, men består bara av 8 grenar, mot 16 för Kyokujitsuki.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT