Kommer F-35-hypotesen att dyka upp igen i Tyskland?

Den nya styrande koalitionen i Tyskland publicerades i går koalitionsavtal som utgör det globala kontraktet kring vilket Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna kommit överens om att styra landet tillsammans. Det 177 sidor långa dokumentet behandlar många aspekter av ekonomisk, social, miljömässig och internationell politik. Till skillnad från det allmänna policytal som varje ny fransk regering presenterar, utgör detta koalitionsavtal ett fast åtagande som regeringskoalitionen har kommit överens om och åtagit sig, och varje paragraf, varje ord har undervikts. Försvarsdimensionen behandlas naturligtvis där, liksom den europeiska dimensionen i detta ärende. Men många element i denna text, såväl som relaterade händelser nyligen, tyder på att Olaf Scholtz och hans allierade är, om inte engagerade, åtminstone öppna för att omvärdera hypotesen om förvärvet av F-35 för Luftwaffe att ersätta en del av dess tornado.

Kom ihåg att Angela Merkels regering i mars 2020 skilde till förmån för förvärvet av 90 tyfoner samt 45 F / A 18 E / F Super Hornet och EA-18G Growler från amerikanska Boeing att ersätta de 85 eller så Panavia Tornado som fortfarande är i tjänst med Luftwaffe, såväl som de första Typhoon-partierna, vars modernisering ansågs vara för dyr för att få dem till fleruppdragsstandarden för tranche 3B. Detta tillkännagivande hade gjorts mycket kaos inom Nato et över Atlantenvilken gynnar fortfarande förvärvet av F-35A i stället för Super Hornets och Growlers, för att säkerställa borttagningsuppdragen för luftvärnsförsvaret och särskilt kärnvapenanfallsuppdragen inom ramen för Nato. Men Angela Merkel delade Emmanuel Macrons och de franska myndigheternas åsikt, enligt vilken ankomsten av F-35 till Tyskland i slutändan skulle utgöra ett hot mot en smidig drift av den nya generationens SCAF-stridsflygprogram.

För att ersätta Tornado dedikerad till kärnvapenanfallsuppdrag inom ramen för NATO, hade Berlin meddelat att man skulle gynna förvärvet av F/A 18 E/F Super Hornets.

Man bör också komma ihåg att för närvarande är de enda enheterna kvalificerade för implementera den nya atombomben B-61-12, just den som kommer att ersätta kärnvapenbomberna mk4 och mk7 som för närvarande används av de belgiska, holländska och turkiska F-16:orna, och av de tyska och italienska tornados inom ramen för NATO, är F-35A och F-15E Strike Örn. Super Hornet kan inte bära denna ammunition, och hittills har ingen kvalificeringskampanj för enheten tillkännagivits av de amerikanska myndigheterna. Faktum är att Angela Merkels val att gynna Super Hornet och Growler mot F-35A var en potentiellt riskabel satsning, som kan leda till att Tyskland utesluts, om inte definitivt, åtminstone tillfälligt, från att dela uppdrag. Ämnet var desto mer känsligt när parlamentsvalet hade passerat, eftersom bildandet av en koalition innefattade de traditionellt anti-kärnkraftsstridiga tyska gröna, lämnar rädsla för Berlins fientliga ståndpunkter i denna fråga. Förhandlingarna har därför varit intensiva de senaste dagarna och anspelningen av Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, tillhar möjlighet för alliansen att flytta några av dessa kärnvapenbomber kontrollerat av systemet med dubbla nycklar, den ena i händerna på USA, den andra av regeringen för flygvapnet som transporterar ammunitionen, dök troligen upp utan sammanhang.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT