Polen ansluter sig till ESSI, Frankrike isolerat inom luftförsvaret i Europa

Sedan det lanserades i augusti 2022 av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, har European SkyShield Initiative, eller ESSI, etablerat sig som en enande och kraftfull pakt, för att åstadkomma ett effektivt och homogent europeiskt luftförsvar.

Mer än femton länder hade redan meddelat sitt medlemskap i ESSI i augusti 2022. Det finns nu 22, medan Grekland, Turkiet och Schweiz nyligen åtog sig att ansluta sig. Flera europeiska länder har dock inte skrivit under. Detta är särskilt fallet för Frankrike och Italien.

Faktum är att ESSI, som designats av Berlin, bara integrerar tre kompletterande luftvärnssystem: den antiballistiska Arrow 3, den långdistans Patriot PAC och den medeldistans IRIS-T SLM. De andra europeiska systemen uteslöts därför, NASAMS, CAMM, Mica VL och framför allt Aster, konkurrenter till Patriot samt tyska IRIS-T SLM/SLX.

Polen tillkännager avsikt att gå med i European SkyShield Initiative

Bland de europeiska länder som hittills har motstått ESSI-ökningen spelade Polen en central och avgörande roll. Även om landet inte har någon egen industriell och teknisk lösning inom området för medel- och långdistans luftvärnssystem, kommer det under de kommande åren att ha ett mycket kraftfullt luftförsvar.

ESSI Sverige Danmark
Sverige och Danmark gick med i ESSI i februari 2023

Detta kommer i själva verket att bestå av 6 Patriot PAC-3-batterier, stödda av 44 kortdistansbatterier beväpnade med den brittiska CAMM-missilen, och 22 SHORAD PSR-A Pilica-batterier beväpnade med ett dubbelt 23 mm fäste och Manpads GROM-missiler.

Polen drar också nytta av ett av de två AEGIS Ashore-systemen, beväpnat med amerikanska SM-3 och SM-6 antiballistiska missiler, implementerat inom ramen för NATO. Liksom den israeliska Arrow 3 som förvärvats av Berlin är SM-3 en exoatmosfärisk antiballistisk missil designad för att avlyssna MRBM- och IRBM-hot.

Om vissa avlyssningar var framgångsrika mot MIRV-ekvivalenter av SM-3, under tester, är systemet dock inte utformat, eller skuret, för att ge skydd mot ett ryskt eller kinesiskt strategiskt anfall. Låt oss i detta avseende komma ihåg att Ryssland inte längre använder MRBM-missiler eller IRBM-missiler, bara semiballistiska SRBM och ICBM och SLBM, främst Mirvés, mot vilka dessa system inte fungerar.

Genom sitt geografiska läge, men också genom sin ambition i termer av militär kapacitet, spelar Warszawa nu utan tvekan rollen som central för det europeiska försvaret inför det ryska och vitryska hotet. Det räcker med att säga att Warszawas skiljedom, på detta område, var mest efterlängtad.

AEGIS iland Polen
Polen är värd för en av de två NATO AEGIS Ashore-platserna som bildar den europeiska antimissilskölden mot hot av MRBM- och IRBM-typ.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

5 Kommentarer

 1. Vi har alltid haft detta val och har gjort det i flera år. Tillhandahåller alternativa marknader som älskar vår Itar-fria utrustning och särskilt sjöfarten.

  Ur ekonomisk synvinkel, vem kommer att producera asters 15 och 30 under de kommande 10 åren och i stora mängder?
  Det är uppenbarligen fartygen.

  Kriget i Ukraina visade att vi inte kan hålla ut genom att demolera 100 2 drönare med XNUMX miljoner missiler på alla möjliga mål i ett territorium.
  På havet är det en annan historia, för förutom din målfregatt finns det inte mycket annat än vatten.
  Låt oss utveckla en Rapidfire/LMP/aster15/aster30-kvartett som är lämplig för sjöfartsbruk och låt oss köra på det!!!!!
  Irys T-systemen som kommer att säljas till alla östeuropeiska länder kommer förmodligen aldrig att avfyra en missil
  Båtarna blir en annan historia.

 2. Å ena sidan finns det inte bara Frankrike utan även Italien, å andra sidan är den svaga punkten med ESSI dess integration inom EU, så en del av budgeten kommer att tas ur den europeiska budgeten och Italien och Frankrike har en roll att spela eftersom de kan blockera eller bromsa projektet. Tyskland gick lite starkt genom att integrera Israel i projektet, angående USA, Tyskland är lite av en trojansk häst, även om vi önskar skulle det vara intressant att se Tysklands ställning om Trump blir vald, speciellt eftersom den senare gör sin politik baserad på män och inte länder, inte säker på att han kommer att uppskatta Scholz

 3. Utvecklingen av ett sätt för exo-atmosfärisk avlyssning är verkligen avgörande för säkerheten och försvaret av Europa.

 4. Scholz är inte en partner för Frankrike till skillnad från Merkel.
  Deutschland uber ale...
  Han kommer att göra allt för att förstöra vår vapenindustri. Vi är definitivt naiva och inte särskilt kompetenta i kommersiella termer jämfört med Tyskland...
  Vår ansvariga minister är inte särskilt smart...

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT