IRIS-T SLM vs Aster 15/30: Kommer Diehl att ta över det europeiska luftförsvaret?

Fram till för två år sedan uppfattades europeiska luftvärnssystem, i synnerhet Aster-serien från franska MBDA, och IRIS-T SLM från tyska Diehl, ofta, på den internationella scenen, som system med lägre prestanda än motsvarande amerikanska, ryska eller israeliska system.

Alla tre kunde faktiskt förlita sig på mer eller mindre framgångsrika stridsupplevelser, ibland skickligt presenterade för att göra dem mer attraktiva och konkurrenskraftiga än de egentligen är.

Under de senaste månaderna har dock denna uppfattning utvecklats avsevärt, på grund av de mer än övertygande resultat som uppnåtts av europeiskt designade luftvärnssystem, oavsett om det är i Ukraina för Iris-T SLM och SAMP/T Mamba, eller till sjöss Red, för Aster 15 och 30 missiler, vilket öppnar vägen för en frenesid konkurrens mellan dessa två system i Europa.

Iris-T SLM vs Aster 15/30-tävlingen i Europa

De två europeiska systemen möts idag, med förnyat och enträget intresse, såväl på den internationella scenen som i Europa. Den tyska Iris-T SLM verkar dock vara mycket mer effektiv, kommersiellt sett, än den fransk-italienska Mamba och Aster 15/30.

Alsace Aster 15
Nästan femtio stora ytfartyg är utrustade med Aster 15/30-missiler.

Även om det bara har erbjudits sedan 2019, har det redan registrerat sex internationella beställningar, inklusive fem i Europa: Tyskland, Österrike, Estland/Lettland, Slovenien och Sverige. Omvänt är den fransk-italienska SAMP/T Mamba, som erbjuds sedan 2009, endast i tjänst i Europa i arméerna av sina två designers, medan endast Singapore har köpt systemet på scenen.

Den franska missilen har dock trängt in på en annan marknad med mycket mer effektivitet, den för marina mark-till-luft-missiler. I själva verket utrustar den idag inte mindre än 46 stora ytenheter, hangarfartyg, jagare, fregatter och korvetter, inom nio marinstyrkor, inklusive de tre mäktigaste militära flottorna i Europa (Frankrike, Italien och Storbritannien).

Denna marina dominans av Aster kunde snart undermineras, medan Diehl meddelade att man utvecklade en marinversion av sin SLM medium räckvidd och dess SLX med lång räckvidd, en direkt konkurrent till Aster 30.

Uppenbarligen pågår ett formidabelt kommersiellt krig i dag mellan MBDA:s Aster och Diehls IRIS-T SL, och flera element verkar ge det tyska systemet fördelar, särskilt i Europa.

MBDA:s Aster-serie: en teknisk pionjär som skakar om den amerikanska hegemonin

Men i denna tävling kan MBDAs Aster lita på många tillgångar. Den första är ingen mindre än systemets beprövade prestanda och utbudet av missiler som beväpnar det. Om Aster 15, med en räckvidd på 30 till 45 km, beroende på källan, är en direkt konkurrent till IRIS-T SLM och dess 40 km, överstiger Aster 30 120 km, och är därför ställd som ett alternativ till American Patriot.

SAMP/T Mamba Aster 30
22 enheter av SAMP/T Mamba har byggts hittills, för de franska, italienska och singaporska arméerna.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Luftvärnsmissiler | Tyskland | Militära allianser

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna