Vilka är styrkorna och svagheterna hos flyg- och rymdstyrkan?

Under natten mellan den 13 och 14 april 2017 genomfördes 5 Rafale-plan från Saint-Dizier-basen eskorterade av 4 Mirage-2000-5, 2 Awacs-plan och 6 KC-135-tankerplan. en räd på 10 timmar och 7000 km att slå och förstöra, med hjälp av de 2 SCALP-kryssningsrobotarna som bärs av var och en av Rafale, de syriska kemiska installationerna som användes av president Bashar El Assads regim, som en del av en trepartskoalition som sammanför USA, Storbritannien och Frankrike . Trots det betydande syriska luftförsvaret som utplacerades, förstördes alla mål som riktades mot koalitionens attacker som svar på den kemiska attacken mot Douma den 7 april, som dödade uppskattningsvis 50 till 150 människor. Denna operation, kallad Hamilton på den franska sidan, är bara ett exempel på de avancerade funktioner som finns tillgängliga för flyg- och rymdarmén idag, utan tvekan en av de mest effektiva och rutinerade i Europa, men också på planeten.

Men trots denna obestridliga teknikalitet och flygplan bland de mest effektiva i tjänst, har det franska flygvapnet inte besparats mer än armén och den nationella marinen av reformer och budgetrestriktioner som ibland allvarligt skadat dess operativa potential. Medan hypotesen om att behöva konfrontera, i en allt närmare framtid, massiva och effektiva flygvapen och integrerade luftvärn fortsätter att växa, vad är det idag såväl som under det kommande decenniet? vilka är tillgångarna för detta flygvapnet? men också vilka är dess svagheter, och i vilken utsträckning kan de minska dess effektivitet, hur avgörande för alla franska arméer, och för landets säkerhet?

Ett kraftfullt och homogent flygvapen under förvandling

Av de tre franska arméerna är flygvapnet, som blev luft- och rymdarmén 2020, förmodligen den som har varit bäst bevarad från budgetrestriktioner och formatreformer under de senaste 25 åren. På grund av dess dimension av en teknisk armé, påverkades den mindre än armén av professionaliseringen av de franska arméerna. Dessutom lyckas den frigöra, inte utan svårighet och många slagsmål med de politiska myndigheterna i landet, vissa nyckelprogram för dess modernisering i dessa tider av budgetbrist på grundval av "fredsfördelar", såsom flygplanet. Bekämpa Rafale , det strategiska transportflygplanet A400M, eller'' A330 MRTT Phoenix tankfartyg, för att fortsätta moderniseringen, inklusive under de svåra åren från 2005 till 2015 som orsakade så mycket skada på de franska arméerna. Faktum är att det franska flygvapnet och rymden idag har en stridsflotta på 210 flygplan inklusive 102 Rafale B- och C-plan, tillsammans med en transportflotta på 70 flygplan inklusive 18 A400M, 17 tankningsplan under flygning inklusive 6 A330 MRTT, 4 E -3F Awacs och mer än 70 helikoptrar inklusive 10 H225M Caracals dedikerade till specialoperationer och räddningsuppdrag. Den opererar också ett tjugotal detektions- och kommunikationssatelliter, ett dussin MALE Reaper-drönare, ett hundra utbildningsflygplan och ett trettiotal tunga transport- och sambandsflygplan, för totalt 580 stridsflygplan till vilka det dessutom finns ett tiotal SAMP/T Mamba long. -räckvidd luftvärnsbatterier och 12 Crotale NG närförsvarsbatterier.

Rafale är idag ett av de bästa stridsflygplanen för tillfället, och erbjuder mångsidighet och avancerad prestanda till flyg- och rymdstyrkan, särskilt när det gäller engagemang i en omtvistad miljö.

Utan tvekan överträffar flygvapnet andra europeiska flygvapen på många sätt, desto mer när det opererar tillsammans med marin aeronautics och dess 200 flygplan. Den har också sällsynta kraftprojektionskapaciteter på långa eller till och med mycket långa avstånd, och en hög nivå av erfarenhet och teknisk expertis hos sina cirka 40.000 185 flygare och officerare. Därför, liksom alla västerländska flygvapen, representerar luft- och rymdarmén inte bara den första och sista väpnade flygeln av fransk militärpolitik, och deltar i synnerhet med två stridsskvadroner i avskräckningsuppdraget, utan den bär också det mesta av eldkraften från Franska väpnade styrkor som skyddar och agerar till förmån för land- och sjöförband som är engagerade i strid. Slutligen är denna armé engagerad i ett omfattande moderniseringsarbete, vilket kommer att leda till att den i slutet av årtiondet anpassar bland annat 4 Rafale-flygplan till F5- och F15-standarden, 330 A50 MRTT-tankningsflygplan eller till och med 400 flygplan. strategiska transportsystem, men också nya flygplan som t.ex 3 Falcon Archangel Intelligence och telefonavlyssning, eller H160M Guépard-helikoptrarna från HIL-programmet, var och en av dem ger oöverträffade kapaciteter och prestanda när det gäller strid, räckvidd, transportkapacitet och samarbete.

Återvändsgränder för kritisk kapacitet

Denna tabell som sålunda presenteras tar dock inte hänsyn till de kritiska kapacitetsbrister som flygvapnet står inför idag, eller kommer att möta inom en snar framtid. Således, och som vi redan hade diskuterat, har den inte längre på ungefär tjugo år specifika kapaciteter att eliminera eller neutralisera de allt effektivare fientliga luftvärnsförsvar som dess flygplan och dess piloter snart skulle kunna möta. Visserligen har Rafale ett utmärkt självskyddssystem, SPECTRA, som har visat sig vara effektivt mot vissa luftvärn, och även mot moderna luftburna radarer. Men Rafale, inte mer än Mirage 2000, har hittills ingen utökad kapacitet för elektronisk krigföring som kan skydda luftrummet, och inte mer ammunition speciellt utformad för att eliminera motståndarens radar, vanligen kallad ammunition, anti-strålning.

Rafale i luftförsvarskonfiguration, med 2 Meteor långdistansmissiler, 2 MICA EM medeldistansmissiler och 2 MICA IR-missiler för självförsvar och snurrande strid

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT