Constellation, F-35...: plågas amerikanska försvarsprogram av överspecifikationer?

Game changer, Wunderwaffen... Sedan konflikten började i Ukraina har dessa termer ofta använts, både för att beteckna ankomsten av nya vapen som levererats av västerländska allierade, och för att referera till nya amerikanska eller allierade försvarsprogram.

Det är sant att det är något att förföra att föreställa sig en ny stridsvagn, ett nytt flygplan, en drönare eller en missil, så överlägsen annan befintlig utrustning, för att representera en markant operativ fördel. Speciellt för Hollywood-manusförfattare som använde det som pitch för många stora hits, som Firefox eller Jakten på den röda oktober.

Denna känsla har sina rötter i de mycket verkliga fördelarna som gavs till de amerikanska arméerna av de stora programmen i början av 70-talet, som födde bland annat Abrams-stridsvagnarna, Apache-helikoptern, Patriot-, SM-2- och Tomahawk-missilerna. , F-15, F-16 och F-18, såväl som Nimitz supercarriers, SSN Los Angeles och Arleigh Burke jagarna.

Det har sedan dess utvecklats mot en fördom av överspecifikation kring utformningen av nya amerikanska försvarsutrustningsprogram, vilket i dag allvarligt försvårar moderniseringen av de amerikanska arméerna, inför ett mycket mer pragmatiskt Kina och Ryssland i detta avseende.

Konstellationsfregatter: endast 15 % av den italienska FREMM, 3 år försenade och 50 % dyrare

I detta ämne hade den amerikanska flottan redan, så att säga, berört konsekvenserna av dessa överdrivna teknologer i utformningen av sina fartyg under många år. Således spenderade den 21 miljarder dollar på Zumwalts program för tunga jagare, som ska ge en avgörande fördel när det gäller marin överlägsenhet på ytan, särskilt tack vare dess nya långdistanskanoner på 155 mm.

två misslyckade amerikanska försvarsprogram: ZUmwalt och LCS
LCS- och Zumwalt-programmen präglades båda av ett överskott av ambitioner och tekniska specifikationer, vilket ledde till explosionen av kostnader och kapacitetsnedgångar.

Till slut byggdes endast 3 fartyg, utan nämnda kanoner, för en lägre operativ potential än de mer traditionella Arleigh Burkes och 2,5 gånger billigare. Även om Zumwalterna kommer idag att ersätta sina värdelösa kanoner med hypersoniska missiler, har detta program allvarligt försvårat moderniseringen av den amerikanska ytflottan, som för närvarande är ansträngd.

Det var exakt samma sak med programmet Littoral Combat Ships, eller LCS. Dessa fartyg, halvvägs mellan OPV, korvetten och fregatten, var tvungna att utrustas med stridsmoduler som gjorde det möjligt att anpassa fartygets kapacitet till uppdraget, oavsett om det var minkrigföring, ytkrigföring, anti-ubåtskrigföring eller stöd och suveränitet.

Återigen, det var det ett smärtsamt och kostsamt tekniskt misslyckande, och av de 32 fartyg som byggdes, till mer än 600 miljoner dollar per enhet, för att ersätta OH Perry-fregatter som togs ur tjänst 2014, och Avenger-minjägare som för närvarande dras tillbaka, ett tiotal är redan eller kommer snart att tas ur tjänst, på grund av bristande operativ potential anpassad efter behov.

Inför dessa två misslyckanden åtog sig den amerikanska flottan, 2017, att bygga en flotta av fregatter som var lättare, och framför allt mer ekonomiska och snabba att bygga, än Burke jagarna. För att påskynda processen och minska kostnaderna föll valet på FREMM-modellen från italienska Fincantieri, en 6 000 tons mångsidig fregatt avsedd att möta behoven hos den amerikanska flottan, med ett minimum av modifieringar, för att tillåta igångkörning från 2026 .

FREMM Bergamini klass
Fregatten Constellation och Begamini kommer i slutändan bara att ha 15 % vanliga komponenter, vilket ställer tvivel om värdet av att ha valt en hyllmodell för den amerikanska flottan.

I anledning av den av SECNAV beställda revisionen (marinens sekreterare), Carlos des Toro, och ledd av den amerikanska flottan, angående de svårigheter som den amerikanska marinindustrin stötte på, verkade det som om fregatten USS Constellation, första enheten i klassen, vars konstruktion kommer precis har börjat vid Fincantieri Marinette-varven, kommer inte att tas i bruk förrän 2029, det vill säga med deadlines som nästan fördubblas jämfört med det ursprungliga schemat.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarets forskning och utveckling | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna