Turkiet vill vara först med att utveckla ett stridsfartyg med drönare

Medan TCG Anadolu assault hangarfartyg snart kommer att överföras till den turkiska flottan, verkar Ankara allt mer övertygad av konceptet med ett stridsdrönarfartyg, som, enligt turkiska tjänstemän, representerar en pågående utveckling av hangarfartygen under åren och decennierna att komma. För detta skulle Ankara arbeta sedan lanseringen av Anadolu, på designen av ett nytt fartyg speciellt designat för detta ändamål, och som kommer att kunna implementera stridsdrönare som drivs av propeller som TB2 Bayraktar som möter en verklig framgång på den internationella scen under flera månader, den framtida TB3:an utrustad med fällbara vingar, just för att användas ombord på ett fartyg av denna typ, och andra tyngre modeller utrustade med turbojet.

Selon Ismail Demirs uttalanden, chefen för ordförandeskapet för försvarsindustrin, till nyhetsbyrån Anadolu, de spanska myndigheterna har visat intresse för detta projekt, eftersom de vet att TCG Anadolu designades i samarbete med de spanska designkontoren i Navantia på basen av hangarfartyget Juan Carlos I från den spanska flottan. Å andra sidan, enligt samma intervju, verkar det som att hypotesen om att utrusta TCG Anadolu med stridsdrönare, som ett ögonblick som nämnts av de turkiska tjänstemännen, nu flyttar bort, och att fartyget, berövat F-35B att 'han ursprungligen var tänkt att genomföra före lDen amerikanska kongressen utesluter definitivt Turkiet från programmet och avbryter sin beställning på 100 flygplan efter idrifttagandet av S-400 från Ryssland, är avsedd att begränsas till funktionerna hos assault helikopterfartyg.

TCG Anadolu kommer att ansluta sig till den turkiska flottan 2022. Å andra sidan verkar det som att den bara kommer att vara utrustad med helikoptrar, och inte drönare som ett ögonblick som nämns av de turkiska myndigheterna

Dessa uttalanden bör dock tas med försiktighet. Faktum är att Spanien, precis som alla europeiska länder, nu är mer försiktiga med det bistånd de kan ge till turkisk försvarsindustri, sedan genomförandet av europeiska sanktioner efter den operation som Ankara inledde i norra Turkiet 2019 mot de syriska kurderna, allierade till européerna mot Islamiska staten. Dessutom har 2020 års demonstrationer av styrkor i Egeiska havet mot Cypern och Grekland satt djupa spår i samarbetet mellan europeiska länder och Turkiet. Dessutom tillkännagav de turkiska myndigheterna vid flera tillfällen partnerskap och samarbete när det bara var preliminära diskussioner. Detta var särskilt fallet efter mötet mellan V. Putin och RT Erdogan i Sochi i oktober 2021, då den turkiske presidenten tillkännagav turkisk-ryskt samarbete inom området för flygmotorer och ubåtar, vilket Kreml omedelbart förnekade det.

Framför allt är den turkiska ekonomin, och därmed de skatteintäkter som landets regering kan bygga sin försvarsinsats på, som sämst. Efter ett tv-sänt tal av den turkiska presidenten den 15 november, tal under vilket RT Erdogan frågade européerna och västvärlden om de svårigheter som landet stött på, och lovade fasta svar från hans regering, sjönk den turkiska liran med nästan 20 % på finansmarknaderna, från 88 euro per 1000 pund till mindre än 72 på 5 dagar. Totalt har landets valuta devalverat mer än 40 % av sitt värde på ett år mot euron och nästan 75 % av sitt värde på 5 år. På liknande sätt, efter snabb tillväxt mellan 1995 och 2012, från 130 miljarder dollar till 950 miljarder dollar, kollapsade också Turkiets BNP mellan 2013 och idag, och föll till 720 miljarder dollar 2020, dvs. nivån 2008, och utsikterna för framtiden är inte mycket fördelaktigt. Under dessa förhållanden skulle Turkiets ambitioner för försvarsinvesteringar mycket väl kunna revideras nedåt.

Efter framgången för TB2 Bayraktar, den turkiska stridsdrönarindustrin har stora ambitioner, i synnerhet för utvecklingen av snabba drönare utrustade med turbojet.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT