Vilka konsekvenser för Frankrike om SCAF- och Tempest-programmen slås samman?

Efter hans tyska motsvarighet generallöjtnant Ingo Gerhartz, är det general Luca Gorettis tur, stabschefen för det italienska flygvapnet, att förklara att, enligt honom, de europeiska programmen för stridsflygplan av sjätte generationens SCAF (för framtidens luftstridssystem) som sammanför Tyskland, Spanien och Frankrike, och FCAS (för Futur Combat Air System, samma akronym) som sammanför Storbritannien, Italien och Sverige, kommer att kallas att gå samman inom en mer eller mindre nära framtid. Enligt den italienska generaldirektören, med tanke på industri- och budgetfrågorna och närheten till program, industriella aktörer och länder, är deras sammanslagning inte bara önskvärd, utan det skulle också vara garanten för att genomföra denna europeiska ambition, och att beakta att Italien, som samtidigt har fotfäste i EU, i Nato och i Tempest-programmet, skulle kunna fungera som en bro just för att föra dessa ambitioner närmare varandra.

För närvarande är de två programmen fortfarande i den inledande designfasen. Detta hindrade dock inte att betydande spänningar uppstod, särskilt inom SCAF-programmet, med Tyska och spanska krav svåra att förena med franska ambitioner, vilket ledde till mer än häftiga debatter i början av 2021 med rädslan för att se programmet övergivet eller kraftigt saktat ner, vilket är fallet med det andra emblematiska programmet för fransk-tyska samarbetet, MGCS-programmet som borde göra det möjligt att ersätta Leclerc och Leopard 2 stridsvagnar från de två arméerna. I sista hand, ett hårt kämpat förhandlat avtal nåddes under senvåren, i tid för att förbundsdagen godkänner finansiering för prototypdesignfaserna, inte utan några trotsiga ståndpunkter från tyska parlamentariker. Det är dock uppenbart att de två programmen verkligen följer en liknande tidsplan och tekniska och operativa ambitioner, vilket gör det möjligt att föreställa sig en sammanslagning eller till och med en sammanslagning. Men vilka skulle, i en sådan hypotes, konsekvenserna bli för själva utvecklingen, på den nödvändiga operativa kapaciteten och för försvarsindustrin i Frankrike?

I en idealisk värld...


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT