Rafale i Serbien: ett strategiskt och historiskt kontrakt för Frankrike och Dassault inom 2 månader

Kommer Serbien att bli den åttonde exportkunden av Rafale från Dassault Aviation? Det är i alla fall vad som framgår av Serbiens president Aleksandar Vucics senaste uttalanden, med anledning av president Macrons officiella besök i Belgrad i början av veckan.

Enligt den serbiske statschefen kommer hans land att skriva under, inom två månader, en fast order på 12 flygplan Rafale, förvisso enligt F4-standarden, och detta i närvaro av den franske presidenten.

Även om det uppenbarligen är nödvändigt att upprätthålla en viss reserv, så länge som den officiella ordern inte har undertecknats och depositionen betalats, särskilt med hänsyn till ett land som Serbien, fortfarande är engagerad i territoriella anspråk och spänningar med sina grannar, och mer speciellt, med Kosovo, aldrig förhandlingarna mellan Paris och Belgrad, började för flera år sedan, kommer att ha varit så här nära framgång.

För att undvika att behöva lägga till "Om ordern undertecknades" i varje stycke, och den allmänna användningen av det villkorliga, kommer vi i det följande att överväga att president Vucics uttalanden är tillräckliga för att överväga den framtida ordningen på 12 Rafale för det serbiska flygvapnet, som giltigt, om inte ännu officiellt, samtidigt som man beaktar de tidigare upprättade reservationerna.

En strategisk förändring av Serbien mot Europeiska unionen, på Rysslands bekostnad

Denna ordning kommer att markera en mycket djupgående förändring i Belgrad mot Europeiska unionen. Traditionellt sett låg Serbien i själva verket nära Moskva, och det utrustade sig i första hand med rysk utrustning och flygplan tidigare.

Mig-29 serbisk
Det återstår 14 Mig-29:or i tjänst med det serbiska flygvapnet. Dessa flygplan har endast moderniserats något och kan inte effektivt motsätta sig moderna jaktplan.

Tills nyligen, för bara några år sedan, fick de begagnade MIG-29 från de ryska flygvapnet, delvis för att ersätta det flygplan som förlorades under Kosovokriget 1999 mot Ryska federationens styrkor. 35 strids- och MI-17 manöverhelikoptrar och ett Pantsir M1 luftvärnsbatteri.

En del av dessa order sköts dock upp, efter att Ryssland satts under sanktion av väst, och mer specifikt av USA 2019, genom CAATSA-lagen.

Sedan dess har Belgrad vänt sig till Peking för vissa militära förvärv, särskilt 4 medel- och långdistans luftvärnsbatterier HQ-22, ett okänt antal HQ-17 kortdistansbatterier och CH-92 och CH-95 stridsdrönare.

Serbien har också vänt sig mycket mer massivt mot Europa på detta område, med beställningen H145M lätta helikoptrar, C-295 transportplan, såväl som GroundMaster 200 och 400 radar, och Mistral 3 kortdistans yt-till-luft missiler.

I detta sammanhang beställningen av 12 flygplan Rafale från Frankrike, värderat till cirka 3 miljarder euro inklusive delar, ammunition och utbildning, utgör det största vapenimportkontraktet som undertecknats av Belgrad under de senaste 30 åren, samt en djupgående förskjutning mot Europa, då landet har erhållit kandidatstatus för Europeiska unionen sedan 2012.

Frankrikes roll som ett säkerhetscentrum på Balkan

Om denna order avsevärt stärker möjligheterna att Serbien på mer eller mindre kort sikt går med i EU, ger det också Frankrike en central roll i att kontrollera spänningar på Balkans.

CH-92 Serbien
Serbiska flygvapen använder kinesiska CH-92 stridsdrönare.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

2 Kommentarer

  1. Jag hoppas att de är väl medvetna om att rysk propaganda har fullständigt korrumperat det här landet…..säljer rafaleSerbien innebär att på kort sikt fördöma Bosnien och ge en till ryssarna...
    Verkligen ingen bra idé 🙁

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna