SCAF, MGCS: Varför går Tyskland för långt?

Sedan det sista virtuella mötet mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och hans tyska motsvarighet Angela Merkel förra veckan om försvarssamarbetsprogram mellan Frankrike och Tyskland verkar en panikvind blåsa i Frankrike, både på den industriella sidan än på den politiska sidan . Den tyska förbundskanslern har verkligen i samband med detta möte angett attden tänkte återförhandla om den industriella distributionen kring Air Combat System of the Future SCAF-programmet som samlar Frankrike, Tyskland och Spanien. Mer exakt vill den nu att den tyska industrin också utvecklar en av prototyperna för NGF-programmet (Next Generation Fighter), en uppgift som hittills tilldelats Dassault Aviation.

Bien évidement, denna förklaring skapade uppståndelse på den franska sidan, särskilt eftersom det kommer vid en tidpunkt då finansieringen av programmet nu avbryts med överenskommelsen från det tyska parlamentet, förbundsdagen, i en mycket snäv tidsplan och med hotet om en majoritetsförändring i Tyskland under lagstiftningsvalet detta falla. För att lägga till det redan stora trycket, i slutet av förra veckan, Airbus Defense & Space anställda, det företag som Berlin förlitar sig på att styra SCAF-programmet i landet och som redan utvecklar Eurofighter Typhoon, har publicerat ett överklagande i samma riktning som kanslern för att "bevara strategisk kunskap för företaget".

Airbus DS är partner för Eurofighter-konsortiet för utveckling och konstruktion av typhoon-fighters i Tyskland

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT