Tempest -programmet skulle vara i fara enligt den brittiska offentliga expertmyndigheten

Sedan det officiella tillkännagivandet i juli 2018 har programmet British Future Combat Air System som leds av BAe och dess nya generations jaktplan Tempest varit symboliska för den strategiska autonomi som återfanns för London efter folkomröstningen 2016 som kommer att föda Brexit. Nästan 50 år efter Harrier meddelade Storbritannien verkligen att de skulle konstruera och bygga i autonomi för ett nytt stridsflygplan avsett att ersätta den tyfon som designats och byggts i samarbete med Tyskland, Italien och Spanien. Och om Italien och sedan Sverige snabbt förklarade sitt intresse för detta program, är det verkligen brittiska offentliga finanser som kommer att bära huvuddelen av utvecklingskostnaderna för enheten och dess system, samförståndsavtalet (icke-bindande) bindande London, Rom och Stockholm undertecknades först i slutet av 2020, och italienska och svenska investeringar under de första sex åren av programmet förblev särskilt begränsade.

Faktum är att frågan om den budgetmässiga hållbarheten av de ansträngningar som efterfrågas från brittiska offentliga finanser har varit föremål för särskild omsorg, både i dess uppfattning och i sitt meddelande, eftersom försvarsministeriet till och med har gett ett skåp med oberoende expertis att bedöma det ekonomiska programmets effektivitet och dess långsiktiga hållbarhet. Enligt resultaten från Price Waterhouse Cooper500 miljoner pund som London förbereder sig för att investera varje år mellan 2021 och 2025, sedan kommer de miljarder pund som kommer att investeras varje år fram till 2040 att skapa 21.000 21 direkta och indirekta arbetstillfällen i landet och kommer att generera mer än 2 miljarder pund ekonomiskt konsekvenser. Några veckor senare var det Roms tur att presentera sin investeringsplan i detta program, med ett globalt kuvert på 2035 miljarder euro som kommer att investeras år XNUMX. Vid första anblicken verkade därför programmets framtid garanterad.

Tempest kommer att behöva ersätta de brittiska och italienska tyfonerna för att utvecklas tillsammans med F-35A / B i trafik i de två länderna.

Detta är dock inte den slutsats som experter från UK Infrastructure Project Authority, tillsynsmyndigheten för större offentliga program i landet, har kommit fram till. I sin rapport från 2021 om portföljen av stora statliga program hänvisar organisationen till Tempest -programmet a mycket störande klassificering "Amber / Red" signalera ett program som är mycket obalanserat eller i stor fara. För IPA kommer den investeringsnivå som för närvarande planeras av London inte att uppfylla de tekniska mål som presenteras i specifikationerna för programmet, inom den nuvarande planeringstiden. Särskilt ifrågasätts anses finansieringsnivån för de första fyra åren av programmet, som innehåller en stor del av analysen som syftar till att eliminera riskerna, ligga långt under vad det borde vara för ett rimligt och säkert utförande enligt schemat. anses vara.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT