SCAF-programmet bryter spåret utan att lösa de grundläggande problemen

Efter flera veckor av psykodrama mot bakgrund av växande spänningar mellan Tyska industrikrav som Frankrike anser vara överdrivna, och de positioner som anses vara auktoritära för den franska industrin enligt Tyskland, har programmet Systeme de Combat Aérien du Futur, eller SCAF, som sammanför Frankrike, Tyskland och Spanien, uppenbarligen kommit fram ur spåret som han hade varit engagerad i månader, särskilt tack till ingripandet från den franska senaten och dess försvars- och utrikesutskott. Under en session som liknade parpsykoterapi kunde franska och tyska industriister tydligt uttrycka sina förväntningar, klagomål och oro, så att parterna kunde hitta en väg ut och presentera ett projekt i slutet av förra veckan. Samarbete kring NGF (Next Generation Fighter) pelare och Propulsion pelaren, de två stickpunkterna som blockerade programmet.

Avtalet mellan Dassault Aviation och Airbus Defense and Space om NGF har ännu inte offentliggjorts. Det är därför inte känt om det kommer att finnas en enda demonstrant byggd av Dassault Aviation, eller två demonstranter, en byggd i Frankrike, den andra i Tyskland av Airbus DS. Å andra sidan vet vi nu att det kommer att vara Safrans M88-motor, just den som driver Rafale, som kommer att utrusta denna demonstrator, och inte Rolls-Royce EJ200 som utvecklats av tyska MTU, som föreslagits av Berlin och Madrid, trots att huvuddelen av motorn, nämligen elektroniken och de heta högtrycksdelarna, designades av det brittiska företaget. För framdrivningen av NGF har principen om ett joint venture mellan Safran och MTU implementerats, franskarna gör de heta delarna av motorn, den tyska de kalla delarna. Men ger dessa avtal verkligen långsiktiga lösningar för att garantera programmets hållbarhet och effektivitet inför de många frågor som har ställts de senaste veckorna? Vi kan med rimlighet undra över ämnet ...

NGF-demonstratorn kommer att drivas av Safrans M88-motor, som redan är monterad på Rafale.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT