För stabschefen för Luftwaffe skulle SCAF- och Tempest-programmen dra nytta av att komma närmare

Det finns meningar som på egen hand perfekt sammanfattar en given situation. Och när intervjuad av den amerikanska försvarsnyhetssidan, generallöjtnant Ingo Gerhartz, stabschef för Luftwaffe, säger han hoppas att SCAF-programmen som sammanför Tyskland, Frankrike och Spanien och Tempest, ledd av Storbritannien med deltagande av Italien och Sverige, kommer att samlas, i direkt från Natos SACEUR-uttalanden för några dagar sedan, säger han bara högt vad många tyska tjänstemän viskar, nämligen att samarbete med Storbritannien och Italien, som särskilt gav Panavia Tornado och sedan Eurofighter Typhoon, är mycket mer naturligt och produktivt för Berlin att samarbetet med Paris, uppfattas av många tyskar som obalanserade och olämpliga för Tysklands behov. Och när han tillägger att Tempest-programmet samlar alla kriterier och alla funktioner som Luftwaffe förväntar sig efter 2040, nämligen en hyperansluten plattform som kan implementera drönare i en digital miljö, gör han inte bara att trycka ner en dörr som redan är vidöppen, nämligen att Tysklands behov är mycket närmare Storbritanniens än Frankrikes behov.

För Luftwaffe, som, låt oss komma ihåg, snart kommer att förvärva 45 F / A 18 Super Hornets och E / A 18G Growlers av elektronisk krigföring för djupa strejkuppdrag, avlägsnande av luftfartygsförsvar och deltagande i Natos avskräckningsuppdrag, SCAF måste först och främst producera en efterträdare till Typhoon, nämligen ett flygplan vars huvudsakliga uppdrag är luftöverlägsenhet och avlyssning. För Frankrike, å andra sidan, är det en fråga om att ersätta Rafale på hela spektrumet av dess luftuppdrag, nämligen luftöverlägsenhet, nära luftstöd, penetration och eliminering av fiendens försvar, spaning men också kärnkraftsangrepp, samtidigt som de är potentiellt på gå ombord på efterträdaren till kärnkraftsbåten Charles de Gaulle. För att sammanfatta på ett syntetiskt sätt, där Luftwaffe från SCAF förväntar sig ett flygplan 70% tillägnad luftöverlägsenhet, och 30% till strejkuppdrag och bilagor, dvs. väsentligen samma profil som Tempest, förväntar sig Frankrike ett flygplan till 25% dedikerat till luftöverlägsenhet, 25% till strejker och tillhörande uppdrag, 25% till långsträckta strategiska kärnkraftsangrepp och 25% till ombord marina uppdrag, dvs. en överlappningsgrad på endast 50% mellan de två anteckningsböckerna.

För Berlin måste SCAF framför allt ersätta tyfonen i sina luftövervakningsuppdrag, som den brittiska stormen gentemot kungliga flygvapnet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer