Tempest-programmet får en europeisk dimension

Tills nyligen, programmet FCAS (Futur Combat Air System) som är att föda den nya generationen Tempest-stridsflygplan var ett i huvudsak brittiskt initiativ. Säkert, Italien och Sverige hade meddelat sitt intresse för den här, men de två länderna hade varit minst sagt diskreta vad gäller deras effektiva åtaganden, särskilt ur budgetmässig synvinkel. Men denna situation kommer att förändras snabbt. Faktum är att den 21 december 2020 Brittiska, italienska och svenska försvarsministrar undertecknade gemensamt en avsiktsförklaring, eller Memorandum of Understanding, bindande de tre länderna under FCAS-programmet, i syfte att starta industriellt produktionssamarbete från 2025.

Detta är utan tvekan goda nyheter för London, där två stora partners går med i programmet med tydliga ambitioner. Således presenterade den italienska försvarsministern Lorenzo Guerini Tempest-programmet för det italienska parlamentet som en av de viktigaste axlarna för italienska ambitioner när det gäller industriella försvar under presentationen av den fleråriga planeringen 2020-2022. Roms mål, som med London, är att göra Tempest till den naturliga ersättaren för tyfonen i tjänst med båda väpnade styrkorna, och till den perfekta lagkamraten för F35 A- och B-flottorna som ska drivas av båda länderna.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT