Grekland förbereder sig enligt uppgift för att beställa 6 Rafale supplémentaires

"En stridseskadron har 18 plan, men en bra stridseskadron har 24 plan." Så presenterade en grekisk militärkälla som är specifik för ärendet Greklands kommande avsikt att beställa 6 Rafale utöver Frankrike för 332:a Hellenic Fighter Squadron, som redan har skickat 6 piloter till Mont-de-Marsan för att påbörja sin transformation på det franska planet. Baserat på nuvarande kontrakt för förvärv av 18 Rafale till F3R-standarden, inklusive 6 nya flygplan och 12 från flyg- och rymdvapnets flotta, uppskattar Aten transaktionsbeloppet till 800 miljoner euro, för att ge det grekiska flygvapnet en betydande fördel och varaktig jämfört med dess långvariga motståndare, det turkiska flygvapnet.

Hypotesen om ett eller flera ytterligare kommandon för Rafale mycket snabbt dök upp i grekiska militära, politiska och industriella kretsar, när den första ordern ratificerats. Lika effektiv i Air-Air-uppdrag, särskilt tack vare Meteor- och Mica NG-missilerna, som i luft-mark- och luft-yt-anfall, ankomsten av Rafale visas som en "Game Changer" i spänningarna mellan Aten och Ankara i Egeiska havet. Men för tillfället måste de grekiska myndigheterna noggrant investera sin budget för förvärv av årlig försvarsutrustning, medan landet planerar att skaffa fyra nya fregatter och modernisera sina Meko 4HN-korvetter för 200 miljarder euro, som det redan har köpt MH-5 Romeo anti - ubåtkrigshelikoptrar och moderniserar en del av sin F60-flotta till Block 16+ Viper-standarden. Dessutom kommer den grekiska armén snart att modernisera sin medelpansarflotta med ett beräknat behov av över 70 fordon.

rafale låga försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan
Le Rafale framstår i det grekiska flygvapnets ögon som en "Game Changer" i konkurrensen mellan det och det turkiska flygvapnet.

Men det troliga förvärvet av 6 nya Rafale visar det förtroende som de grekiska flygvapnen, men också myndigheterna i Aten, har, både för sina nya flygplan och för det mycket solida försvarspartnerskap som förenar i synnerhet Frankrike och Grekland inför president RT Erdogans upprepade misshandel de senaste månaderna. Och det är mycket möjligt att Aten under de kommande åren kommer att åta sig att beställa nya partier av Rafale, oavsett om de är nya eller moderniserade, både för att hålla jämna steg med cirka 300 turkiska F16, F4 och F5, och för att konsolidera interoperabiliteten med de franska flyg- och marinstyrkorna. Den beslutsamhet som Paris visat att stödja Grekland under de senaste månaderna är en kraftfull parameter i denna önskan.

Det kan emellertid inte uteslutas att detta också är en form av "kompensation" som erbjuds Frankrike om Aten skulle välja ett erbjudande som konkurrerar med Maringruppens erbjudande i det grekiska fregattprogrammet. Faktum är att flera erbjudanden anses vara mycket attraktiva av landets myndigheter, särskilt Damen, som erbjuder 4 Sigma10515 tungt beväpnade fregatter med mycket kort varsel, för drygt 3,2 miljarder euro. Den här representerar en seriös konkurrent till den franska FDI, särskilt tack vare dess 4 VLS Mk41 som gör det möjligt att starta i sina 32 silo långdistansmissiler SM2 samt missiler med medelstort ESSM till 4 per cell, där eller 4 Sylver 50 av FDI tillåter endast användning av 32 Aster-missiler, visserligen effektivare än SM2 eller ESSM, men betydligt färre i antal. Och fri överföring av Jean Bart och Latouche Treville fregatter från den franska marinen i väntande lösning verkar inte vara ett avgörande argument för Aten, Nederländerna som erbjuder sina två fregatter av Karel Doorman-klassen, anses också vara effektiva.

fdi 1 Försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan
Även om det är utan tvekan mer effektivt på nästan alla områden, bestrids Naval Group FDI starkt i det grekiska fregattprogrammet av de nederländska, brittiska och amerikanska anbuden.

Det brittiska erbjudandet på grundval av typ 31-fregatter verkar också attraktivt för Aten trots dess mer begränsade operativa kapacitet, särskilt på grund av dess enhetspris på mindre än 500 miljoner euro utan beväpning, med den grekiska flottans öppna hopp om att kunna förhandla om. överföringen av de 2 typ 23-fregatterna som ska tas ur bruk av Royal Navy de kommande åren i enlighet med direktiven i den nya integrerade strategiska översynen. Till sist, det amerikanska erbjudandet, på grundval av lätt fregatt MMSC, om det förblir mycket efteråt ur en operativ synvinkel, har starkt diplomatiskt stöd från Washington, medan Aten fortsätter att hoppas att Vita huset tar sin sida starkare mot Ankara mitt i turk-amerikanska spänningar och sanktioner. För att sammanfatta situationen, det franska erbjudandet är utan tvekan bäst presterande i en majoritet av de operativa aspekterna bland de fyra förslagen som verkar ha gynnar Aten, men det är också det dyraste och begränsningarna i Sylvers vertikala lanseringssystem fungerar tydligt mot det.

Beslut om att skaffa vapen är dock inte begränsade till en enkel jämförelse av pris och prestanda på ett Excel-ark. Inblandningen av de franska styrkorna tillsammans med de grekiska styrkorna de senaste månaderna som Ankara står inför kommer utan tvekan att spela en avgörande roll i de skiljedomar som kommer att genomföras, medan inbjudan att lämna förslag rörande det grekiska fregattprogrammet förblir i form av bilaterala stat-till-stat-förhandlingar, och inte i form av ' en anbudsinfordran. Den mycket starka franska närvaron under Iniochos 2021-övningen, med inte mindre än 11 Rafale och 5 Mirage 2000D som sänts ut av flygvapnet och den nationella marinen visar Paris önskan att bygga en de facto allians med Aten, samtidigt som kontakterna mellan den franska och grekiska försvarsindustrin mångdubblas för att studera synergier och möjligheter till samarbete .

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna