Grekland: Vad kommer att förändras med ankomsten av Rafale

Det är äntligen klart! De grekiska myndigheterna undertecknade officiellt beslutet om 18 stridsflygplan Rafale till F3R-standard, liksom en stor mängd ammunition och delar, allt för ett belopp på 2,5 miljarder euro. Underteckningen av detta kontrakt var efterlängtat och förankrar partnerskapet mellan Paris och Aten kring försvarsfrågor, ett partnerskap som har visat sin styrka. under krisen mellan Grekland och Turkiet om frågor om kolväteutvinning i Egeiska havet i höstas. Men bortom denna bilaterala försvarsrelation, ankomsten av Rafale inom det grekiska flygvapnet, som kommer att sträcka sig mellan 2021 och 2022, särskilt på grund av anstånd med leveranser av Rafale avsedd för flyg- och rymdstyrkan i mitten av nästa år för att reagera på den grekiska nödsituationen, kommer att väsentligt ändra maktbalansen i östra Medelhavet, särskilt gentemot Turkiet, ett land som Aten upprätthåller ansträngda förbindelser med.

Idag utvecklas de grekiska väpnade styrkorna ständigt under hotet av en motståndare med mer än betydande numerisk fördel, med tre gånger så många soldater, dubbelt så många pansarfordon och en och en halv gånger så många fartyg och stridsflygplan. En sådan maktbalans är mycket ogynnsam för Aten, särskilt eftersom Turkiet har en mycket större demografisk pool, och det område som ska försvarsas för Aten är särskilt stort och sträcker sig från Cypern till Östra Thrakien och innehåller ett stort antal befolkade öar i Egeiska havet. Under dessa förhållanden måste den grekiska generalstaben förutom utbildning och beslutsamhet för sina soldater räkna med ett gediget politiskt och folkligt stöd och en teknisk fördel som kan kompensera för dess numeriska svaghet.

F16 Türkiye försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Turkiska flygvapen upprättar nästan 250 F-16 C / D-block 52 samt 48 F4E Phantom 2

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna