Grekland: Vad kommer att förändras med ankomsten av Rafale

Det är äntligen klart! De grekiska myndigheterna undertecknade officiellt beslutet om 18 Rafale-stridsflygplan i F3R-standard, liksom en stor mängd ammunition och delar, allt för ett belopp på 2,5 miljarder euro. Underteckningen av detta kontrakt var efterlängtat och förankrar partnerskapet mellan Paris och Aten kring försvarsfrågor, ett partnerskap som har visat sin styrka. under krisen mellan Grekland och Turkiet om kolväteutnyttjande i Egeiska havet förra hösten. Men bortom detta bilaterala försvarsförhållande, ankomsten av Rafale till de grekiska flygvapen, som kommer att löpa mellan 2021 och 2022, särskilt på grund av uppskjutande av Rafale-leveranser avsedda för franska flygvapnet och rymden i mitten av nästa år för att reagera på den grekiska nödsituationen, kommer att väsentligt ändra maktbalansen i östra Medelhavet, särskilt gentemot Turkiet, ett land som Aten upprätthåller ansträngda förbindelser med.

Idag utvecklas de grekiska väpnade styrkorna ständigt under hotet av en motståndare med mer än betydande numerisk fördel, med tre gånger så många soldater, dubbelt så många pansarfordon och en och en halv gånger så många fartyg och stridsflygplan. En sådan maktbalans är mycket ogynnsam för Aten, särskilt eftersom Turkiet har en mycket större demografisk pool, och det område som ska försvarsas för Aten är särskilt stort och sträcker sig från Cypern till Östra Thrakien och innehåller ett stort antal befolkade öar i Egeiska havet. Under dessa förhållanden måste den grekiska generalstaben förutom utbildning och beslutsamhet för sina soldater räkna med ett gediget politiskt och folkligt stöd och en teknisk fördel som kan kompensera för dess numeriska svaghet.

Turkiska flygvapen upprättar nästan 250 F-16 C / D-block 52 samt 48 F4E Phantom 2

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT