Norge ger tillgång till USA till vissa flyg- och marinbaser

Med den militära förstärkningen av den ryska nordflottan, som nyligen blev ett militärt distrikt på egen hand, har övervaknings- och försvarsbehovet längs den arktiska havsrutten runt Norge ökat avsevärt de senaste åren, de senaste åren. känd under det kalla kriget. Dessutom har Moskva gjort betydande ansträngningar för att öka sin militära närvaro i Arktis, både för att skydda utplaceringen av sin flotta av ubåtar för kärnvapenmissiler som för några veckor sedan gjorde ett stänk. en samtidig skjutövning som leds av 3 SSBN under isflak, bara för att skydda och förbereda den framtida arktiska handelsvägen som Kreml har stora ambitioner på.

Det är därför inte förvånande i tillkännagivandet från Ine Eriksen Søreide, den norska utrikesministern, att Oslo hade undertecknat avtalet kallat Supplementary Defense Cooperation Agreement, enligt vilket det bemyndigade amerikanska styrkor att distribuera och bygg permanent infrastruktur på tre norska flygbaser och en norsk marinbas. Detta avtal, som fortfarande måste godkännas av det norska parlamentet till sommaren, kommer att tillåta de amerikanska flyg- och marinstyrkorna att använda denna infrastruktur, och att distribuera flyg- och maritillgångar där, inklusive fartyg och flygplan. Strid samt drönare. , för att öka Natos svar på ökningen av den ryska aktiviteten i denna region.

Norsk flygvapen elektronisk övervakning Dassault Falcon 20. Två av dessa flygplan sätts ut på Rygge Air Base i södra delen av landet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT