Turkiet i hjärtat av en nod av polymorfa kriser i östra Medelhavet

Genom språkmissbruk hänvisas i allmänhet till de starka spänningarna mellan Grekland och Cypern och Turkiet när det gäller krisen i östra Medelhavet. Denna teater koncentrerar, i verkligheten, ett stort antal aktörer som alla har olika mål, och ändå alla i spänning som ett resultat av beteende som den turkiska presidenten inte kan kontrollera i området. Frankrike, Ryssland, Egypten, Israel, Europeiska unionen, alla är idag inblandade i en kris som kan få stora konsekvenser. President Erdogan har verkligen, under de senaste åren, inlett en serie militära och truppflyttningsoperationer som har lett till att alla hans grannar, liksom deras allierade, aktivt förbereder sig för möjligheten till en väpnad konflikt. med Ankara.

Denna teater kan inte sammanfattas i en enkel opposition mellan två antagonistiska läger, trots det sätt som vissa europeiska politiska ledare vill uppfatta det, på ett sätt som är alltför förenklat. Eftersom de turkiska arméerna inte är engagerade på en, utan på fyra fronter samtidigt, var och en med sina egna aktörer och sitt eget sammanhang. För att förstå komplexiteten och faran med vad som spelar ut i östra Medelhavet idag är det viktigt att granska dessa fyra aspekter individuellt.

Det grekiska flygvapnet har varit i beredskap sedan det turkiska gruvforskningsfartyget Orus Reis gick in i landets exklusiva ekonomiska zon, eskorterat av en flotta med fregatter och korvetter.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT