Frankrike placerar sig vid sidan av Grekland under övningen Iniochos 2021

Sedan slutet av 80-talet har det grekiska flygvapnet organiserat varje år Iniochos träning, avsedda att förbättra interoperabiliteten mellan dess enheter och dess allierades. Men årets övning, utsedd Iniochos 2021, får en mycket större dimension än tidigare år, medan spänningarna mellan Ankara och Aten fortfarande är mycket höga. För de grekiska myndigheterna verkar denna övning därför vara ett sätt att samla sina närmaste allierade och visa sina turkiska motsvarigheter att Grekland, långt ifrån att vara isolerat, kan räkna med stöd från kraftfulla internationella partner om situationen försämrades i Egeiska havet.

Som ett resultat har de allierade i Aten gjort resan, ibland i kraft, för att komma och delta i denna övning i år. Förenta staterna, traditionella partners, har skickat fyra F-16, liksom ett tankflygplan och ett MALE Reaper drone-system. Spanien har skickat en F / A 18-avdelning, Förenade Arabemiraten sin F16, Israel en avdelning av F15 och F16, och Cypern använder en AW139-helikopter där. Men det är det franska avdelningen som utan tvekan markerar andarna, med inte mindre än 6 Rafale B / C och 5 mirage 2000D från luft- och rymdarmén, liksom 5 Rafale M från Naval Aeronautics, eller 16 stridsflygplan som sätts ut samtidigt för en enda övning. En sådan ansträngning hade inte observerats på många år i Frankrike.

5 Rafale Marine gjorde också resan till Grekland för Iniochos 2021-övningen, även om Charle de Gaulle och dess inbyggda luftgrupp för närvarande är på uppdrag.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT