Rafale, Caesar, FDI, Scorpene...: Vad är dessa franska försvarsutrustning som exporterar så bra idag?

Orderingången för fransk försvarsmaterielexport nådde 11,7 miljarder euro 2021, det tredje bästa året som någonsin registrerats av denna industri, medan 2022 lovar att bli året med alla rekord. Mer än 20 miljarder euro, särskilt på grund av storleksordningen 80 Rafale flygplan från Förenade Arabemiraten för mer än 14 miljarder euro. Faktum är att Frankrike sedan 1950 har utvecklats mellan 3:e och 4:e plats i världsrankingen av vapenexportörer, bakom USA, Sovjetunionen/Ryssland, och i nivå med Storbritannien på detta område. . Fransk export representerar idag mer än 80.000 8,5 direkta och indirekta jobb, för en genomsnittlig fakturering på 40 miljarder euro per år, vilket motsvarar XNUMX % av denna industrisektors aktivitet.

Under de senaste åren har viss utrustning nått stora framgångar på den internationella scenen. Rafale, som försvarsminister Hervé Morin 2010 beskrev som för komplex, för dyr och osäljbar, etablerar sig nu som en historisk framgång för flygplanstillverkaren Dassault Aviation och hela Rafale-teamet, eftersom flygplanet har beställts av 7 internationella kunder: Egypten för 54 flygplan, Qatar för 36 flygplan, Indien för 36 flygplan, Grekland för 24 stridsflygplan inklusive 12 begagnade, Kroatien för 12 begagnade flygplan, Förenade Arabemiraten för 80 jägare och nyligen Indonesien som formaliserade en första order på 6 enheter för en global order på 42 fighters. Andra länder hör till raden av potentiella kunder, som t.ex Serbie et irakMedan Indien, Grekland och Egypten planerar att beställa nya flygplan. I slutändan har Rafale redan överträffat förväntningarna från de franska tillverkarna som är involverade i tillverkningen med Dassault Aviation, såsom Safran för M88 turbojetmotorer, Thales för elektroniska system ombord, inklusive AESA RBE-2 radar, och MBDA för luft-till-luft och luft-till-yta/ytammunition och missiler.

Den tunga 8×8-versionen av Nexters CAESAR har beställts av Tjeckien och Danmark

Om Rafale enbart representerar mer än hälften av den franska vapenexporten sedan 2015 i värde, är det inte en isolerad framgång. Således har Nexters lastbilsmonterade CAESAR-kanon på bara några år tagit en viktig marknadsandel i en mycket konkurrensutsatt sektor. Den beställdes alltså i 6×6-version av Saudiarabien i mer än 130 exemplar, Indonesien i 55 exemplar, Marocko i 36 exemplar och Thailand i 6 exemplar, medan Ukraina fick 18 exemplar av denna typ hämtade från det franska inventariet för att stärka dess kapacitet mot Ryssland. Danmark och Tjeckien har valt den tyngre och bättre bepansrade 8×8-versionen, med 15 respektive 52 exemplar. Slutligen, den Belgien och Litauen beställde nyligen den nya Mk2-versionen som också beställts av Paris för att slutföra sitt lager, respektive på 28 och 18 exemplar. När det gäller Rafale kan CAESAR få nya order, särskilt för Colombia, Spanien och Irak. Det talas också om en ny leverans av system till Ukraina, utan att det för tillfället är känt om det är en beställning eller en donation, inte heller vilken version och enligt vilken tidsram denna transaktion ska ske.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT