Storbritannien vill fördubbla sin försvarsbudget till 100 miljarder pund per år till 2030

Storbritannien och dess nya premiärminister har fullt för avsikt att förbli den ledande europeiska militärmakten under de kommande åren. Detta är i huvudsak vad Ben Wallace, försvarsminister för den nya administrationen som inrättats av premiärminister Lizz Truss, sa i en intervju som gavs till dagstidningen The Telegraph. Rent konkret avser London att höja sina försvarsutgifter till 2030 miljarder pund per år till 100, en ökning med mer än 100 % och 52 miljarder pund jämfört med 2022 års budget, och därmed hålla fast vid en högre försvarsinsats. dess BNP, vilket var fallet fram till början av 3-talet, för att möta de säkerhetsutmaningar som Ryssland men också andra makter på planeten ålagt. En sådan insats, som förutsätter en ökning på mer än 80 miljarder pund per år, det vill säga 6 miljarder euro, är mer än dubbelt så stor som den som planerades av Paris fram till 7,5. Detta skulle också leda till att det brittiska försvaret avsevärt överträffar den tyska försvarsinsatsen. , som siktar på en insats på 2024 % av sin BNP vid detta datum, dvs. 2 miljarder euro.

För närvarande är detta bara ett globalt tillkännagivande, och ingen strategisk axel berördes ens av Ben Wallace under intervjun, förutom vissa specifika aspekter i termer av elektronisk krigföring, elektronisk underrättelsetjänst eller kampen mot drönare som är långt ifrån att kräva sådana investeringar. Dessutom är det, precis som Berlin eller Paris, osannolikt att London kommer att avsevärt kunna öka storleken på sina arméer, oavsett vilken budget som tilldelas, förutom att utgöra en stor reserv. Det är därför troligt att det mesta av denna anslagsökning kommer att vara avsedd att stödja en mycket stor industriell insats, särskilt inom flygsektorn med fortsättningen och sannolikt accelerationen av Tempest-programmet som skulle bli ännu mer attraktivt på den internationella scenen ..., samt utbyggnaden av Royal Navys flotta för att återuppbygga vad som har varit Storbritanniens största tillgång under de senaste 300 åren. Slutligen kan vi anta att en särskild satsning kommer att göras för att stärka den brittiska avskräckningen, med sannolikt tillskott av en luftkomponent till dess enda ubåtskomponent idag.

Framtiden för Tempest-programmet har precis blivit tydligare med detta tillkännagivande från Ben Wallace

Utöver en omstrukturering av de industriella balanserna i Europa när det gäller försvar, kommer detta tillkännagivande också att orsaka en hel del oro på den gamla kontinenten, inklusive i Tyskland som inte har slutat presentera sig, på flera veckor, som den framtida stormakten. kraft i Europa. Frankrike kommer också att utsättas för press, eftersom den brittiska budgeten i planeringsläget kan vara dubbelt så stor som hexagonen på detta område, vilket naturligtvis skulle utgöra en kraftfull avstötning för Paris som alltid har försökt behålla i kontakt med London i detta område. Slutligen, med en sådan budget skulle Storbritannien smycka sig med en aura och en ojämförlig attraktionskraft i Europa, vilket sannolikt skulle undergräva alla europeiska ansträngningar till förmån för en samlad försvarsinsats inom EU:s ram.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT