Florence Parly bekräftar ersättningen av de 12 begagnade Rafale som sålts till Kroatien

Detta sätter stopp för en lång spänning, samt vissa bekymmer. Faktum är att ministern för de franska arméerna Florence Parly, som reser till Zagreb för att underteckna försäljningen av 12 använda Rafale till Kroatien, bekräftade genom en tweet att enheterna, som kommer att tas från arméparken Air and Space, kommer i praktiken att ersättas av en order som kommer att lanseras 2023. Med all sannolikhet kommer nya stridsflygplan att beställas samtidigt med den första omgången av 30 Rafale vid standard F 4.2, vilket också ska ske vid denna tidpunkt enligt planeringen av Militär programmeringslagen 2019.2025. Totalt borde därför luft- och rymdarmén i praktiken ha de 159 Rafale planerade till 2028, för ett slutligt mål på 185 flygplan i början av det följande decenniet.

Detta beslut var långt ifrån registrerat sedan tillkännagivandet av valet av Zagreb till förmån för det franska flygplanet mot amerikanska F-16V och svenska JAS 39 Gripen C. Efter att först ha garanterat att de 12 plan som tagits från flygvapnets flotta skulle ge upphov till en fullständig ersättning, vilket var fallet för de 12 begagnade Rafale som förvärvades av Aten några månader tidigare, har de franska myndigheterna, och i synnerhet Ministeriet för försvarsmakten, verkade vara på väg mot en indikation på krediterna kopplade till denna försäljning för att finansiera moderniseringen av de 14 Rafale F3s som idag fungerade som reservdelslager till flygvapnet i väntan på att kunna finansiera moderniseringen.

De 12 begagnade Rafale som Grekland förvärvade tillsammans med 12 andra nya flygplan gav upphov till en ersättningsorder som tillkännagavs några veckor efter officielliseringen av Atenåtagandet.

Rafale F4, den första standarden i den andra utvecklingsfasen av Rafale, kommer inte att bestå av en, utan av två standarder. F 4.1, tillgänglig på förhand i slutet av nästa år, kommer att bli den nya standarden för flygplan som kommer från en senare standard, och i synnerhet den nuvarande F3R-standarden. Det kommer att ge det franska stridsflygplanet nya möjligheter, särskilt med moderniserade sensorer, en ny version av SPECTRAs självskyddssystem och integrationen av nya vapen som luft-till-luft-missilen MICA NG. F 4.2-standarden kommer å sin sida att finnas tillgänglig 2024 och exklusivt reserverad för nya enheter, eftersom den innehåller vissa strukturella förändringar av enheten. Denna utveckling kommer särskilt att göra det möjligt för den att avsevärt öka sin databehandlings- och fusionskapacitet, vilket gör det möjligt för den att komma så nära som möjligt den kapacitet som erbjuds av så kallade 5:e generationens flygplan på detta område. De två linjerna kommer därefter att utvecklas parallellt mot de senare standarderna, F 4.2 erbjuder naturligtvis utökad integrationskapacitet jämfört med F4.1.

Faktum är att att ersätta Rafale i flottan med nya flygplan som kommer att levereras direkt till F4.2-standarden är naturligtvis en möjlighet för flyg- och rymdarmén, eftersom dess nya flygplan inte bara kommer att ha omfattande och full flygpotential, utan också förbättras skalbarhet, med fokus på konvergens mot europeisk SCAF. Det är också en utmärkt budgetoperation, eftersom intäkterna för staten som genereras av försäljningen av de 12 begagnade enheterna i kombination med intäkterna kopplade till produktionen av de 12 nya enheterna utan tvekan kommer att överstiga de investeringar som krävs för att förvärva dessa nya enheter, samtidigt som man sparar moderniseringskostnader.

Florence Parlys tillkännagivande som görs i dag ska i slutändan tas under villkor, eftersom det i själva verket endast förpliktar Emmanuel Macron själv, och detta endast om han går segrande i de kommande president- och parlamentsvalen.

Fortfarande är tillkännagivandet från Florence Parly endast delvis bindande, eftersom det i slutändan bara engagerar Emmanuel Macron, och detta endast om han faktiskt omvaldes 2022. Men fram tills nu verkar försvarsfrågor vara närmade sig på ett ytligt sätt, om inte totalt ignorerat, av alla kandidater till Högsta Magistraten, oavsett om de faktiskt deklareras eller inte, och man kan därför frukta att tillkännagivanden av denna typ inte på något sätt utgör ett fast åtagande från statens sida i förmån för dess arméer. Man kan undra, under dessa förhållanden, om det inte hade varit att föredra att lägga denna order på kort sikt före presidentvalet, och inte skjuta upp den till 2023, med leveranser 2026 eller 2027 som ministern förvisso föreställt sig. Väpnade styrkor, för att garantera dess perfekta genomförande, oavsett resultatet av det kommande valet.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT