Rafale-order från UAE kan leda till nya korttidskontrakt

La Order på 80 Rafale-flygplan undertecknades i fredags av Förenade Arabemiratendet störde djupt den industriella dynamiken kring det franska stridsflygplanet, genom att säkerställa hållbarheten och produktionen av löpande bandet under de kommande tio åren, och genom att ställa Rafale och F35 på lika villkor, eftersom Abu Dabi har bekräftat att han fortfarande var fast besluten. att förvärva de 50 amerikanska jaktplanen från Lockheed-Martin för att utvecklas tillsammans med det nya franska planet. Men denna order sätter också press på flera partners från Frankrike, som hade indikerat en potentiell avsikt att beställa flygplanet, medan produktionslinjen för Merignac kommer att passera en produktionshastighet på 3 plan per månad under de kommande månaderna. , betraktad som den övre gränsen. därav. Faktum är att flera länder, såsom Qatar, Egypten, Indien eller Indonesien, för närvarande för samtal med Dassault Aviation, Team Rafale och den franska statens tjänster för eventuella ytterligare beställningar. .

Qatar var den andra kunden som beställde det franska stridsplanet 2015, strax efter Egypten. De 24 flygplan som ursprungligen beställdes kompletterades 2017 genom att en option för 12 ytterligare flygplan lyftes, samt moderniseringen till F3R-standarden för hela flottan. Vid detta tillfälle tog Doha också ett nytt alternativ, denna gång på ytterligare 36 flygplan. Samtidigt beordrade den lilla gasstaten 24 Eurofighter Typhoons och 36 F-15QA för att fullborda sin stridsflotta, vilket lämnade lite hopp för Frankrike att se detta alternativ bli verklighet. Situationen är nu helt annorlunda med storleken på de 80 Rafale Emirati, Abu Dabi är den främsta geopolitiska konkurrenten till Doha i Persiska viken. Faktum är att Doha snabbt kunde frestas att lägga en ytterligare beställning genom att häva alternativet med 36 flygplan. till standard F4, för att passa in 72 Rafale i en flotta av 132 moderna stridsplan, det vill säga lika många som de 130 Rafale och F35 som UAE måltavla.

Qatar har fortfarande en option på ytterligare 36 Rafale, ett alternativ som skulle kunna lyftas på altaret för tävlingen mellan Doha och Abu Dabi i Persiska viken

För Kairo, intresset för F4-standarden hade tydligt aviserats även om landet beställde ytterligare 30 Rafale i våras, med det uttalade målet att så småningom driva en flotta på 80 flygplan av denna typ. För de egyptiska flygvapnen, som också använder amerikanska F-16 samt ryska Mig-29 och Su-35, är Rafale av dubbelt intresse. För det första tillåter det kommunikation med amerikanska plattformar såväl som med ryska plattformar, eftersom Frankrike är mindre stel än USA på detta område. För det andra, på grund av förvärvet av rysk utrustning, och i synnerhet Su-35 och Mig-29 jaktplan, vet Kairo att det är helt uteslutet från möjligheten att förvärva den amerikanska F-35 på kort eller medellång sikt, och Rafale, i sin F4-version erbjuder exakt kapacitet jämförbar med det amerikanska flygplanet.

Indien är också en av de mest seriösa utsikterna för Dassault Aviation, och detta på flera nivåer. För det första uppmanar de indiska flygvapnen New Delhi att omedelbart beställa en andra sats av 36 Rafales, för att fullborda de två skvadronerna som bildas med de första 36 beställda flygplanen, och vars leverans nästan helt genomförs. I själva verket är dessa enheter nu ett viktigt verktyg i händerna på det indiska flygvapnet, för att respektera sina kinesiska och pakistanska motsvarigheter som också moderniseras med stora steg, med ankomsten av mycket moderna enheter som J-20 eller JF-17 BlockIII. På samma gång, det franska planet är engagerat i en tävling mot amerikanska Super Hornet för att utrusta framtida indiska hangarfartyg, samtidigt som de deltar i MMRCA 2-tävlingen som innebär förvärv av 114 lätta eller medelstora enheter i lokal produktion.

Det indiska flygvapnet fortsätter att efterlysa en andra order för 36 Rafale för att stärka sin kapacitet mot de pakistanska och kinesiska flygvapnen.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT