Serbien kan vända sig till tyfonen om Frankrike vägrar att leverera "vissa missiler"

Det går inte så bra som man hoppats mellan Paris och Belgrad angående ett eventuellt förvärv av 12 Rafale-plan för att ersätta de åldrande Mig-29:orna från det serbiska flygvapnet. Om förhandlingarna fortsätter med Dassault aviation och Hotel de Brienne verkar det som att de serbiska myndigheterna är irriterade över Paris vägran att leverera vissa missiler. Och för att ge tyngd åt detta missnöje meddelade Nebojša Stefanovi, den serbiske försvarsministern, den 16 april att han inlett, parallellt med förhandlingar med Paris, samtal med London om Typhoon fighters, som specificerar att den första av de två som tillfredsställer Belgrad om dessa missiler, mycket väl skulle kunna vinna beslutet. Missilen i fråga är sannolikt den europeiska långdistansmissilen Air-Air Meteor, en av de sällsynta ammunitionerna med SCALP-missilen som kan användas av båda enheterna.

Ursprungligen hade Belgrad lagt fram hypotesen att, tillsammans med de 12 franska Rafales, skaffa 12 andra begagnade flygplan av en annan modell för att förstärka dessa defensiva kapaciteter, och de brittiska Typhoon Block 1s ansågs vara trovärdiga kandidater. Men i det senaste meddelandet från den serbiske försvarsministern är denna uppfattning om begagnade flygplan inte längre dominerande, och det verkar som om Belgrad från och med nu betraktar tyfonen som ett fullständigt alternativ till den franska Rafale. Dessutom, genom att argumentera direkt om tillståndet att exportera missilen, föreslår Serbien att London skulle vara redo att gå med på dess krav, där Paris skulle göra motstånd med beslutsamhet. Men Meteor är en missil som sammanför brittisk, svensk, tysk, italiensk, spansk och fransk industri (som framför allt producerar Meteorens radarsökare), och exporttillståndet måste valideras av alla medlemmar. Faktum är att den form av påtryckningar som Nebojša Stefanovi försökte få ett slut, eftersom Paris mycket väl skulle kunna förbjuda exporten av Meteor även om Belgrad vände sig till London och dess tyfon. Det skulle dessutom vara exakt samma sak om de serbiska förväntningarna relaterade till kryssningsmissilen Scalp / Storm Shadow, samproducerad av Frankrike och Storbritannien.

Det serbiska flygvapnet driver idag 14 åldrande och i stort sett föråldrade Mig-29, varav 10 är ryska och vitryska flygplan som förvärvats begagnat och 4 ärvda från Jugoslavien

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT