Serbien kunde vända sig till Typhoon om Frankrike vägrar att leverera "vissa missiler"

Det går inte så bra som man hoppats mellan Paris och Belgrad gällande ett eventuellt förvärv av 12 plan Rafale att ersätta det serbiska flygvapnets åldrande MiG-29:or. Om förhandlingarna fortsätter med Dassault Aviation och Hotel de Brienne verkar det som att de serbiska myndigheterna är irriterade över Paris vägran att leverera vissa missiler. Och för att ge tyngd åt detta missnöje meddelade Nebojša Stefanovi, den serbiske försvarsministern, den 16 april att han inlett, parallellt med förhandlingar med Paris, diskussioner med London om fighters Typhoon, som specificerar att den första av de två som tillfredsställer Belgrad om dessa missiler, mycket väl skulle kunna vinna beslutet. Missilen i fråga är sannolikt den europeiska långdistansmissilen Air-Air Meteor, en av de sällsynta ammunitionerna med SCALP-missilen som kan användas av båda enheterna.

Ursprungligen hade Belgrad lagt fram hypotesen om förvärv, vid sidan av de 12 Rafale franska, 12 andra begagnade flygplan av en annan modell för att stärka dessa defensiva förmågor, och Typhoon Brittiska Block 1 ansågs vara trovärdiga kandidater. Men i det senaste meddelandet från den serbiske försvarsministern är denna uppfattning om begagnade flygplan inte längre dominerande, och det verkar som om Belgrad från och med nu överväger Typhoon som ett fullfjädrat alternativ till Rafale franska. Dessutom, genom att direkt argumentera om tillståndet att exportera missilen, föreslår Serbien att London skulle vara redo att gå med på dess begäran, där Paris skulle göra motstånd med beslutsamhet. Men Meteor är en missil som sammanför brittisk, svensk, tysk, italiensk, spansk och fransk industri (som framför allt producerar Meteorens radarsökare), och exporttillståndet måste valideras av alla medlemmar. Faktum är att den form av påtryckning som Nebojša Stefanovi försökte få ett slut, eftersom Paris mycket väl skulle kunna förbjuda exporten av Meteor även om Belgrad vände sig mot London och dess Typhoon. Det skulle vara exakt samma sak om serbiska förväntningar relaterade till kryssningsmissilen Scalp / Storm Shadow, samproducerad av Frankrike och Storbritannien.

Mig 29 Serbiens försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Det serbiska flygvapnet driver idag 14 åldrande och i stort sett föråldrade Mig-29, varav 10 är ryska och vitryska flygplan som förvärvats begagnat och 4 ärvda från Jugoslavien

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna