Chefen för US Air National Guard vädjar om att skaffa fler F-15EX

Sedan administrationsbytet i Washington är det tunga jaktplanet Boeing F-15EX inte med på festen. Även om det till en början var en fråga om att det amerikanska flygvapnet skulle beställa upp till 240 exemplar av detta stridsflygplan, förvisso en utveckling av F-15 designad i början av 70-talet, men utrustad med all ny teknik för att göra den till en formidabel perfekt modern stridsflygplan reducerades antalet först till 144 exemplar. Med utnämningen av Franck Kendall Jr till Air Force Secretariat, en ivrig försvarare av F-35, NGAD och absolut teknisk överlägsenhet, reducerades detta antal till endast 80 exemplar, tillräckligt för att ersätta F-15C av endast 3 US Air Styrkeskvadroner, medan många andra F-15C och F-15E kommer att behöva dras tillbaka från flygvapnets och nationella gardets tjänst utan att en fast ersättningslösning har tillkännagivits till denna dag.

Om Frank Kendall och hans team svär vid F-35 i dessa frågor, så är stabschefen för det amerikanska flygvapnet, general Charles Q. Brown Jr, mycket mer diskret, särskilt som han hade tagit innan administrationsbytet, positioner som är gynnsamma för en större diversifiering av den amerikanska stridsflottan, för att inte vara alltför beroende av enbart F-35. Sedan dess har han varit minst sagt försiktig i sina positioner. Detta är inte fallet för några av hans underordnade, särskilt generallöjtnant Michael Loh, som befälhavar US Air National Guard. Därigenom, med anledning av en konferens anordnad av Air&Space AssociationGeneral Loh sa att han hade för avsikt att göra de nödvändiga ansträngningarna för att få lagstiftaren att öka antalet beställda F-15EX, inklusive för 2023 års budget.

För att avsluta beställningar på Super Hornets från den amerikanska flottan och F-15EX från det amerikanska flygvapnet, hotas Boeings löpande band i Saint Louis

För denna F-16-pilot som ställer upp mer än 3.200 120 timmars flygtid på ett vapenplan, inklusive 15 timmar i krigsuppdrag, kan F-15EX möta behoven hos ANG, särskilt eftersom flygplanet inte har någon relation till 70-talets F-82 med sin AN/APG-30 AESA-radar, sitt Eagle Passive Active Warning Survivability System-skyddssystem och sin öppna infocentrerade arkitektur, samtidigt som man behåller kraften, längden, nyttolastkapaciteten och manövrerbarheten hos flygplanet som fanns kvar. i toppen av livsmedelskedjan för stridsflyg i mer än 15 år. Utöver de erkända egenskaperna hos F-5EX, påpekade General Loh också att om de 15 skvadronerna som fortfarande är utrustade med F-3C / D, utöver de 80 som kommer att ta emot de 15 F-35EX som planeras, måste omvandlas från F- 72A , skulle det då vara nödvändigt att överskrida de XNUMX flygplan per år som avses som taket för att förnya flygvapnets kapacitet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT