Irak meddelar att de har beställt Rafale-plan och artillerisystem från Frankrike

Eftersom landet fortfarande står inför ett intensivt uppror från Islamiska staten, när shiitiska miliser under iransk kontroll fortsätter att växa på dess territorium, och när turkiska ambitioner i norra delen av landet hotar de kurdiska regionerna, försöker Irak modernisera sina väpnade styrkor, genom att förhandla om försvarsprogram med sina historiska partners, USA, Ryssland och Frankrike. Men som mycket ofta är fallet med Bagdad är det mycket svårt att se tydligt i de irakiska myndigheternas tillkännagivanden, som inte saknar motsägelser eller till och med mycket osannolik information, som den som nämndes i början av detta år angående försäljningen av 14 franska Rafales för ett belopp av 240 miljoner dollar, ett pris som inte har något samband med det som Dassault aviation och Paris utövar på den internationella scenen, inklusive för begagnade flygplan.

Men den 8 maj, det irakiska försvarsministeriet meddelade mycket officiellt att det hade undertecknat flera försvarskontrakt med Frankrike och USA. Washington skulle alltså ha gått med på att leverera till Bagdad nya artillerisystem samt luftvärnssystem avsedda att ge skydd mot hot som kryssningsmissiler, raketer och artilleri- och granatgranater eller C-RAM , ammunition som används vid flera tillfällen av IS-krigare men också av vissa shiitiska miliser för att slå till irakisk civil och militär infrastruktur, särskilt de som hyser amerikansk personal. De exakta modellerna som skulle ha förvärvats har inte avslöjats, men inom C-RAM-fältet implementerar de amerikanska styrkorna endast NASAMS kortdistans luftvärnssystemet och landversionen av den berömda CIWS Phalanx, detta sista skydd i särskilt USA:s ambassad i Bagdad. Otydligheten är också lämplig när det gäller de amerikanska artillerisystemen som skulle ha förvärvats, dessa är självgående kanoner på 155 mm M109, lätta haubitsar på 155 mm M777 eller den mycket uppmärksammade raketgeväret HIMARS.

Centurion C-RAM-systemet används för att skydda den amerikanska ambassaden i Bagdad från hot som raketer och artilleri och granater

Saker och ting är knappast tydligare med Paris, särskilt eftersom de franska myndigheterna också är mycket diskreta i ämnet. Det verkar således som om Bagdad har för avsikt att beställa en skvadron av Rafale stridsflygplan för att modernisera sina flygvapen, som detta har diskuterats i flera månader i fackpressen. Det franska flygplanet, som redan är i tjänst i Grekland och Egypten och beställts av Förenade Arabemiraten, är verkligen en stor tillgång för att avskräcka Teheran eller Ankara från alltför vågade manövrar i irakiskt luftrum, samtidigt som det är mycket effektivt för att stödja trupper som är engagerade på marken i mot- upprorsstrid mot Daesh. Apparaten är dock långt ifrån given, inte ens i en begagnad hypotes, Kroatien har till exempel förvärvat 12 begagnade flygplan för 1 miljard euro, mycket långt från de 240 miljoner dollar för 14 Rafale som nämns av Bagdad. Dessutom gör det operativa och industriella trycket för tillfället det mycket osannolikt att Frankrike kommer att kunna skiljas från 14 begagnade flygplan under de kommande åren, såvida det inte sätter sin egen defensiva och operativa förmåga på spel utöver rimliga gränser.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

2 tankar om "Irak tillkännager att det har beställt Rafale-flygplan och artillerisystem från Frankrike"

  1. […] och Litauen), och nya beställningar bör snart bekräftas från Irak och Colombia. CAESAR verkar också prestera mycket bra i Ukraina, där 18 av dessa […]

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT