Med de 42 indonesiska Rafales är Dassault fighter lika med exporten av Mirage 2000

"För komplex, för dyr, osäljbar", så förklarade Hervé Morin, då Nicolas Sarkozys försvarsminister, den dåliga försäljningen av Rafale på den internationella scenen i början av 2010-talet. Idag dock med ett nytt kontrakt för förvärvet av 42 flygplan som ska levereras från 2025 till det indonesiska flygvapnet, har det franska flygflaggskeppet nått totalt 284 exportordrar till 7 internationella kunder, vilket i volym motsvarar exporten från dess föregångare, Mirage 2000, 285 exporterade till 8 länder. Detta nya kontrakt, som uppskattas till 7 miljarder euro, gör det möjligt för Team Rafale att bekräfta de exceptionella resultat som registrerades 2021 med 146 flygplan beställda av 4 länder, inklusive 80 Rafale till F4-standard beställda av Förenade Arabemiraten enbart, och placerar Rafale i toppen av hierarkin för moderna tvåmotoriga stridsflygplan när det gäller export, långt före amerikanska F15 och F18, den europeiska tyfonen eller den ryska Su-35.

Till skillnad från de emiratiska och egyptiska orderna, innehåller det indonesiska kontraktet iterativa och successiva order, vilket är kopplat till driften av finansieringen i Jakarta, för att inte behöva gå igenom en komplex och svår exogen finansieringsmodell. Med andra ord har de indonesiska myndigheterna globalt förhandlat om förvärv av 42 flygplan, som kommer att beställas i tur och ordning. Men, och även om den första ordern bara gäller 6 flygplan, är det inte ett alternativ, utan snarare ett globalt kontrakt med beställningar och förskjutna betalningar, vilket gör det möjligt att säkra både Jakarta och Paris på denna domän.

Med stor mångsidighet och anmärkningsvärd nyttolastkapacitet möter Rafale perfekt det indonesiska flygvapnets specifika behov.

När det gäller att modernisera sitt flygvapen har Jakarta under flera månader meddelat att man avser att vända sig till franska Rafale, men också till amerikanska F-15EX, två flygplan kända för sin stora självständighet och sin betydande kapacitet att bära. Dessutom är landet engagerat med Sydkorea i den gemensamma utvecklingen av två program, T/F/A-50 Golden Eagle, ett högpresterande tränings- och attackflygplan som kan utföra luftöverlägsenhet över en minskad omkrets, och KF-21 Boromae, den nya generationens jaktplan utvecklad av sydkoreansk industri, tänkt som en prioriterad ersättare för F-16. I slutändan siktar Jakarta på att utöka sitt flygvapen, som idag har 33 F-16, 11 Su-30 och 5 Su-27, med stöd av 14 T-50 och 23 Hawk 200, mot en homogen kraft på 170 enheter sammansatt av Dassault Rafale, Boeing F-15EX och KF-21 Boromae, för att kunna avråda Peking från all regional äventyrlighet.

Rafale-kontraktet var inte det enda avtalet som undertecknades av Florence Parly och hennes indonesiska motsvarighet Prabowo Subianto. Sålunda har Naval Group och de indonesiska varven PAT undertecknat ett samarbetsavtal, eller samarbetsavtal, avseende eventuellt förvärv och lokal konstruktion av två ubåtar av Scorpene-typ. Tekniköverföring och finansieringsförhandlingar kommer förmodligen att bli långa och komplexa kring detta potentiella program, men den franska maringruppen tar ett allvarligt alternativ mot sina konkurrenter att utrusta den indonesiska flottan med sina ubåtar. Dessutom undertecknades ett andra MoU i rymddomänen, för att förse Jakarta med en militärsatellit.

Scorpene har valts ut av fyra världsflottor, i Chile, Malaysia, Indien och Brasilien.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT