Kan Frankrike hyra kärnvapenattackubåtar från Australien?

Tillkännagivandet av det australiensiska beslutet att ensidigt avbryta kontraktet för lokal konstruktion av 12 konventionellt drivna ubåtar av Attak-klass av premiärminister Scott Morrison i september 2021 uppfattades, både i sak och i form, av Frankrike som en djup förnedring, provocerande. en av de allvarligaste diplomatiska kriserna under de senaste decennierna mellan Frankrike och triptyken samlad kring den nya AUKUS-alliansen, Australien, USA och Storbritannien. För Canberra handlade det om att vända sig till kärnkraftsdrivna ubåtar, som ansågs vara mer kapabla att möta Royal Australian Navys framtida behov inför utvecklingen av det kinesiska hotet i Stilla havet, dessutom när det gäller en modell från USA eller Storbritannien, för bättre interoperabilitet med medlemmarna i den nya alliansen (och redan allierade inom ramen för Five Eyes som också sammanför Nya Zeeland och Kanada).

Den australiensiska premiärministern misslyckades dock med att utnyttja detta spektakulära tillkännagivande för att rädda sitt valmandat, och han ersattes av Labour-partiet Anthony Albanese i maj förra året, efter ett svidande valnederlag för Scott Morrisons liberala parti i det allmänna valet. Paradoxalt nog var det därför upp till den nya Labour-regeringen att förhandla om utträdet ur kontraktet med Frankrike och i synnerhet Naval Group, och att normalisera förbindelserna med Paris, även om samma Labour-parti under de sex åren före uppsägningen av kontraktet var en ivrig motståndare till detta kontrakt och valet av den franska skeppsbyggaren att genomföra det. Hur som helst, affären slöts snabbt, med undertecknandet av ett avtal inklusive ett saldo som skulle betalas på 6 miljoner euro till förmån för Naval Group, vilket gjorde det möjligt för den nyvalda franska presidenten och hans lika fräscha australiensiska motsvarighet valurnor, att tillkännage återupptagandet av förbindelserna och samarbetet mellan de två länderna. För verkligen, förödmjukelse eller inte, Australien förblir den närmaste stora allierade i det franska territoriet Nya Kaledonien, och genom att göra det är Frankrike den kärnvapenmakt som ligger närmast det australiensiska territoriet.

Produktionen av Virginia-klassen SNA och dess efterföljare SSN(x) från amerikanska varv kommer uteslutande att ägnas åt modernisering och expansion av den amerikanska flottan under de kommande 20 åren.

Om framtida samarbete mellan Paris och Canberra är oundvikligt, återstår det att definiera dess konturer och ambition. På detta område händer det att Frankrike förmodligen är ett av de enda länderna som kan lösa en av de mest problematiska konsekvenserna för Royal Australian Navy av annulleringen av SEA 1000-kontraktet till förmån för AUKUS-alliansen. I själva verket, enligt prognoser, är det mycket osannolikt att Canberra kommer att se den första kärnvapenattackubåten samproducerad med USA och Storbritannien i Australien. avant 2040, även om dess 6 Collins-klassubåtar kommer att kämpa för att överskrida den ödesdigra milstolpen 2030. Flera alternativ har övervägts, såsom den operativa förlängningen av Collins, uthyrning av Vanguard eller Los Angeles klass SNAs i slutet av deras liv med US Navy eller Royal Navy, eller implementeringen av blandade besättningar ombord på nya amerikanska ubåtar av Virginia-klassen. Men ingen av dem verkar kunna erbjuda en effektiv lösning ur en operativ och ekonomiskt hållbar synvinkel, särskilt eftersom det för den amerikanska flottan är mycket svårt att föreställa sig att bli av med en eller flera av sina SNA:er. , ens i förväg eller tillfälligt , för att klara uppkomsten av kinesisk makt. Frankrike, och Naval Group, skulle å andra sidan kunna erbjuda detta värdefulla alternativ, i form av en stadga av specialbyggda Suffren-klass SNA:er.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT