Naval Groups Blacksword Barracuda vinner i Nederländerna

De nederländska myndigheterna bekräftade genom försvarsministern Christophe van der Maat att Naval Group hade valts ut för att ersätta den holländska flottans fyra valrossubåtar.

Till denna tävling erbjöd Naval Group en ny modell i Barracuda-serien. Fartyget, som kallas Blacksword Barracuda, är mer kompakt, och säkerligen mer ekonomiskt, än sin storebror, Shortfin, samtidigt som det behåller de oceaniska egenskaperna och kapacitetsegenskaperna.

Om den franska industrimannen och de nederländska myndigheterna nu kommer att inleda en exklusiv förhandling för att fastställa ett kontrakt till ett belopp som uppskattas till mellan 4 och 6 miljarder euro, kommer vägen att bli svår och farlig för Naval Group, som kommer att behöva konfrontera ett nederländskt parlament av det nationalistiska partiet PPV, och till den holländska skeppsbyggaren Damen, som redan har meddelat sin färg och sitt motstånd mot regeringens beslut.

Ett "balanserat, mångsidigt och realistiskt erbjudande", enligt det holländska försvarsministeriet

Tillkännagivandet om segern för Naval Group och dess Barracuda, för att ersätta de fyra holländska Walrus-ubåtarna, hade väntats i två veckor nu, efter att Bloomberg rapporterat om denna seger, enligt bekräftande källor.

valross ubåt holländska flottan
Royal Dutch Navy planerar att påbörja tillbakadragandet av sina Walrus-ubåtar inom tio år.

”Naval Group har lyckats göra ett balanserat, mångsidigt och realistiskt erbjudande. Varvet har blivit en värdig efterträdare till valrossklassen. Den holländska industrin har en viktig roll att spela, säger utrikesminister Christophe van der Maat pressmeddelandet publicerat av det nederländska försvarsministeriet.

Den specificerar vidare att de fyra fartygen kommer att heta Orka (späckhuggare), Zwaardvis (Svärdfisk), Barracuda och Tijgerhaai (tigerhaj). De två första fartygen måste levereras tio år efter undertecknandet av det slutliga avtalet. Dessutom kommer den holländska marinindustrin att vara massivt involverad, både i konstruktionen och underhållet av fartyget.

"Detta beslut är därför bra inte bara för flottan och våra säkerhetsintressen, utan säkerligen också för nederländska företag och uppbyggnaden av vårt kunnande" specificerar statssekreteraren i sitt pressmeddelande. 

En 3.300 XNUMX-tons Blacksword Barracuda som ansluter sig till Scorpene-serien

I motsats till vad som tidigare framförts har Naval Group satsat på en ny modell i sitt Barracuda-sortiment. Kallas Blacksword Barracuda, den kommer att vara 82 meter lång, 8,2 meter i diameter och ha en nedsänkt deplacement på 3 300 ton.

Utan att det uttryckligen anges bekräftar ministeriets pressmeddelande att fartyget kommer att utrustas med litiumjonbatterier, och inte ett mindre effektivt AIP-system. Dessa erbjuder många fördelar, i synnerhet möjligheten att laddas upp till sjöss mycket snabbt, att ha en stor energikapacitet och att vid behov kunna producera stora mängder energi, om fartyget har behov av att köra fart.

blacksword barracuda
Illustration släppt av det holländska försvarsministeriet angående Blacksword Barracuda.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Försvarsnyheter | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna