Indien, Sydkorea: Frankrike på offensiven när det gäller atomubåtar

Ministern för de franska väpnade styrkorna, Florence Parly, reser till Indien i helgen för att träffa sin indiska motsvarighet Shri Rajnath Singh, samt andra tjänstemän från New Delhi, för att diskutera flera ämnen inom samarbetsområdet. mellan de två länderna, långvariga partners och allierade. Utöver frågan om en eventuell tilläggsorder för Rafale-plan, samarbete inom helikoptrar med en möjlig siktlinje för att utrusta den indiska kustbevakningen med Caracal-helikoptrar, och frågor om strategiskt samarbete i teatern. Stilla havet skakat de senaste månaderna av både Kina och den nya Aukus-alliansen som sammanför USA, Storbritannien och Australien, skulle den franske ministern också ha mandat att diskutera med sin indiska motsvarighet ett möjligt samarbete mellan de två länderna inom området för kärnvapenattackubåtar, och till och med en möjlig export av Barracuda, den modernaste av de franska kärnvapenattackubåtarna. Samtidigt, cirka 4000 km bort, sägs andra förhandlingar pågå mellan Frankrike och denna gång de sydkoreanska myndigheterna, för att tillåta Seoul att utrusta sina nya AIP KSS-III framdrivningsubåtar med en kärnpanna lokal räkning. Uppenbarligen är de franska myndigheterna, liksom Naval Group, på offensiven när det gäller export av kärnkraftsdrivna attackubåtar.

Den ynkliga episoden av annulleringen av det australiensiska kontraktet för design av 12 ubåtar med konventionell Shortfin Barracuda-framdrivning av French Naval Group, och deras ersättning av 8 amerikanska eller brittiska atomattackubåtar med modellen och kalendern fortfarande obestämd, hade fått mycket bläck att flöda i september förra året. För vissa analytiker var det till och med ett kritiskt slag för Naval Group, som krävde en omorganisation av den militära ubåtsproduktionssektorn i Europa. Det kan dock mycket väl vara så att effekterna av denna inställelse, och USA:s och Storbritanniens beslut att acceptera exportförsäljningen av kärnkraftsdrivna ubåtar till Australien, har skapat ett extremt gynnsamt sammanhang för USA. etablera sig på denna framväxande men mycket lovande marknad.

Avbokning av 12 Shortfin Barracuda av Canberra kan vara en unik möjlighet för Naval Group

Genom att tillåta export av kärnkraftsdrivna ubåtar, Joe Biden, Boris Johnson och Scott Morrison har öppnat en dörr tills dess hålls ordentligt stängd av de 5 medlemmarna i säkerhetsrådet från FN, väktare av denna mycket speciella teknologi. Genom ett mycket tveksamt argument och utnyttjandet av ett gaphål i icke-spridningsfördraget, har de tre länderna motiverat denna utveckling, brutit 3 år av hjärtlig förståelse inom detta område, och nu öppnar vägen för andra länder med detta kunnande, Ryssland, Kina och Frankrike, att föreslå design av underkärnkraftsdrivna sjömän i exportmarknaden.

Tekniken för kärnkraftsframdrivning erbjuder många fördelar för en ubåt, oavsett om det är attack, det vill säga utformad för att förstöra fiendens fartyg och ubåtar, eller launcher, det vill säga bära ballistiska missiler för kärnvapenavskräckning. Tvärtemot vad som ibland hävdas gör det inte ubåtarna mer diskreta, i betydelsen tystare, det skulle till och med vara tvärtom, eftersom en ubåt på batterier inte avger något parasitljud till skillnad från de som sänds ut av kärnkraftspannan. Å andra sidan har en kärnkraftsdriven ubåt en mycket viktig och nästan obegränsad energikälla, vilket gör att fartyget kan utvecklas i hög hastighet under en mycket lång tidsperiod, utan att behöva dyka upp igen. En konventionell ubåt däremot har bara energin lagrad i sina batterier, så att den antingen kan gå snabbt eller stanna länge under vattnet (från flera dagar till flera veckor för de mest AIP-system. effektivt), men inte både. Det är alltså vanligt att säga att en atomubåt kan göra allt som en konventionell ubåt kan, men att det omvända inte är sant. Och ju mer omfattande operationssalen är, som i fallet med Stillahavs- eller Indiska teatern, desto mer kärnkraftsframdrivning är motiverad för att flottorna måste operera där.

SNA för Suffren-klassen erbjuder idag en prestationsnivå som är åtminstone identisk med den som erbjuds av anglosaxiska Virginia och skarpsinnade

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT