Australien överväger enligt uppgift att beställa nya Collins konventionella ubåtar som en "hållningslösning"

När Scott Morrison i september förra året tillkännagav uppsägningen av kontraktet för konstruktion av konventionella framdrivningsubåtar av den franska sjögruppens attackklass, för att utrusta dig med amerikanska eller brittiska kärnkraftsdrivna ubåtar, påpekade många observatörer att tidpunkten för ett sådant beslut skulle innebära allvarliga problem för Royal Australian Navy. Faktum är att de 6 konventionella ubåtarna av Collins-klassen som för närvarande är i tjänst och som togs i bruk mellan 1996 och 2003, skulle ha alla problem i världen att hållas i aktiv tjänst fram till 2050, ett optimistiskt datum för leveransen av den sista. attackubåt avsedd att ersätta dem. Många hypoteser har sedan dess cirkulerat, som t.ex uthyrning av amerikanska atomubåtar eller Collins livsförlängning, men ingen av dem kan verkligen möta de operativa behoven i det snabbt förnedrande geopolitiska sammanhanget i Stilla havet.

Det verkar som om efter den i stort sett överdrivna entusiasm som de australiensiska myndigheterna visade efter tillkännagivandet av denna kursändring, börjar verkligheten att råda i Canberra, och de alternativ som nu presenterar sig är åtminstone långt borta. såväl militärt som ekonomiskt. Verkligen, enligt Financial Review hemsida, skulle de australiensiska myndigheterna hädanefter studera en mellanlösning baserad på anskaffning av nya ubåtar med konventionell framdrivning, särskilt den av nya Collins-klassubåtar i en moderniserad version... För att föra de sex ubåtar som för närvarande är i drift efter 6, hade Australien redan tillkännagivit ett moderniseringsprogram på 2030 miljarder dollar avsett att tillåta dessa fartyg baserade på teknik från 6-talet att fortsätta att säkerställa sitt uppdrag under de kommande 80 åren. Den nya standarden som sålunda definieras skulle därför kunna göra det möjligt att designa nya fartyg med ett minskat budgetmässigt fotavtryck i termer av FoU, för att säkerställa interimen genom att höja de nuvarande fartygen i väntan på de hypotetiska kärnkraftsdrivna ubåtarna som kommer.

De föreställningar som erbjuds av Shortfin barracuda, oavsett om det gäller hastighet eller diskretion, är bortom jämförelse med de av Collins som för närvarande är i tjänst med Royal Australian Navy.

Detta mycket teoretiska tillvägagångssätt skulle dock vara långt ifrån relevant, och detta på många punkter. Collinserna är som sagt tidigare byggnader ritade på 80-talet, efter svensk Västgötlandsmodell, två generationer bakom moderna ubåtar som t.ex. Svenska Blekinge, Japanska Taïgei eller Fransk Shortfin. Mycket större än originalmodellen stötte australiensaren Collins på enorma tekniska problem när de togs i bruk, problem som slutligen löstes först efter femton år, med hjälp av miljarder dollar. Dessutom har fartyg alltid lidit av begränsad akustisk diskretion, mycket lägre än den för andra fartyg på den tiden som den tyska typen 209 eller den franska Agosta. Om denna defekt delvis har korrigerats genom att omdesigna en stor del av fartyget, inklusive ekolodskupolen, ligger den ändå bakom de nuvarande standarderna som bärs av moderna fartyg som japanska Soryu, German Type 212 och French Scorpene, samt, och detta är problematiskt Kinesisk 039A typ, just de som kinesiska anti-ubåtskrigföringsenheter tränar med.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT