Australien betraktar uthyrning av amerikanska ubåtar som en väntelösning

Bland de frågor som dykt upp om AUKUS -alliansen och Canberras förvärv av kärnvapenubåtar från sina amerikanska och brittiska partner, i stället för Shortfin Barracuda -ubåtarna som ursprungligen beställdes från Frankrike, frågan om genomförandefrister av denna åtgärd var en av de mest betydande och fyllda med konsekvenser. Alla var verkligen medvetna om att det skulle ta mer än femton år för den australiensiska industrin att hoppas kunna leverera en operativ atomubåt till sin flotta, och detta medan dess egen Collins klass ubåtar markerar redan årens vikt. Det verkar som att de australiensiska myndigheterna har tagit detta problem direkt, efter att ha meddelat ett program för att modernisera och förlänga livslängden för de 6 Collinses i tjänst, Försvarsminister Petter Dutton sa i en intervju med Skynews kanal, har verkligen meddelat att det planerar att hyra amerikanska kärnkraftsubåtar för att fylla denna operativa lucka, tills ubåtarna som tillverkas i Australien går i drift i slutet av 2030 -talet.

Lösningen som presenterades av den australiensiska ministern är intressant på mer än ett sätt och skulle lösa många problem och frågor relaterade till denna brutala hållningsförändring i Stilla havet, både för Australien och USA. Ur operativ synvinkel är lösningen naturligtvis mycket meningsfull, eftersom den skulle möjliggöra en mycket snabbare ökning av den australiska marinmakten för att klara den lika snabba ökningen av kinesisk makt i detta område. Dessutom skulle det möjliggöra en flexibel och kontrollerad övergång till denna typ av fartyg och framdrivning, områden som är helt okända för Royal Australian Navy, särskilt när det gäller kärnkraftsdrivning. Vi kan alltså föreställa oss det, liksom Brittiskt hangarfartyg ursprungligen beväpnat med F35B från US Marine Corps, en del av besättningen, och i synnerhet av framdrivningsenheten, är beväpnad med amerikanska sjömän och säkerställer inte bara en bra användning av utrustningen, utan också konfidentialitet för vissa tekniska data.

Australien kommer att behöva modernisera och förlänga livslängden för sina ubåtar i Collins-klass i avvaktan på att de första atomubåtarna kommer att ersätta dem.

Fördelarna är också många ur industriell synvinkel, eftersom detta skulle göra det möjligt för Royal Australian Navy att skaffa sig erfarenhet uppströms leveransen av sina egna nedsänkta fordon och därför bättre orientera behovsuttryck och den operativa förberedelsen för deras genomförande. Det kan också tillåta australiensiska sjömän att bekanta sig med vapensystemen och taktiken som används ombord på dessa fartyg, samtidigt som de tar med sig sin egen erfarenhet av denna regionala teater. Detta kommer äntligen att göra det möjligt för den australiensiska marinen att bättre bedöma sina egna behov när det gäller volym och att sprida sitt träningsprogram över en längre tid, samtidigt som trycket på den industriella komponenten minskar på grund av Collins föråldring.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT