Kommer Australiens kärnubåtsprogram att kollapsa?

Ingen har glömt det skakande tillkännagivandet från Australiens premiärminister Scott Morrison, tillsammans med sin brittiska motsvarighet Boris Johnson och USA:s president Joe Biden i september 2021, som avslutade det fransk-australiska Shortfin-ubåtsprogrammet Barracuda till förmån för en flotta av kärnkraftsdrivna ubåtar genomförs inom ramen för en ny allians som sammanför de 3 länderna, och betecknas med akronymen AUKUS. Det är sant att det australiensiska Shortfin Barracuda-programmet för konventionellt framdrivna havsubåtar hade varit under beskjutning i flera år, särskilt på grund av en total budget på australiensiska 90 miljarder dollar som presenterades som gigantisk i allmänhetens ögon, där landets myndigheter helt enkelt hade misslyckades med att specificera att den ursprungliga budgeten på 50 miljarder dollar som presenterades offentligt i början av programmet endast gällde 8 ubåtar, mot 12 faktiskt beställda, och tog inte hänsyn till inflationen under ett program på nästan 20 år.

Det verkar nu som om samma misstag är på gång när det gäller det nya programmet avsett att ersätta de franska ubåtarna med 8 kärnkraftsdrivna ubåtar av amerikansk eller brittisk design. I själva verket, när tiden går och oberoende studier gryning, verkar det som denna väg som den konservative premiärministern Scott Morrison valt har många fallgropar, ibland till och med identiska med de som lät dödsstöten för det fransk-australiska programmet. Och när frågor och bekymmer ökar, tycks de första början av svar måla upp en oroande bild för Australien, dess ekonomi och dess flotta.

konsekvenserna av att ställa in Shortfin Barracuda-programmet för Australien kan mycket väl vara mycket mer skadliga för landets säkerhet och offentliga finanser än väntat.

Den första av fallgroparna där australiensiska ambitioner kan krossas är ingen mindre än det orimliga priset för själva programmet. Enligt Australian Strategic Coverage Institute, skulle den totala kostnaden för programmet för 8 ubåtar, i bästa fall, faktiskt vara 70 miljarder dollar. Men denna summa tar inte hänsyn till inflationen, och anses till och med vara mycket osannolik av författarna till rapporten själva, som uppskattar att det i slutändan skulle kunna vänta på 171 miljarder dollar, inklusive inflationen, det vill säga dubbelt så mycket. Det fransk-australiska programmet så mycket fördömt på den australiensiska offentliga scenen. Denna investering skulle då representera motsvarande 8,5 % av landets BNP, samt fyra hela år av den australiensiska försvarsbudgeten. Jämfört med befolkningen representerar detta en insats på nästan 4 7000 USD per capita under programmets varaktighet.

Dessutom framstår de industriella ersättningarna som tillämpas på detta program mer och mer hypotetiska, samtidigt som svårigheterna i samband med etableringen av en industri som kan montera sådana ubåtar växer fram i ett land som inte har 'ingen erfarenhet på detta område, liksom ingen civil kärnkraftsindustri. För utöver kostnaderna och svårigheterna med att etablera en sådan bransch finns det också problemet med den tid som krävs för att uppnå den, med vetskapen om att en sådan ambition skulle kräva djupgående förändringar när det gäller yrkesutbildning och till och med akademisk utbildning. För Melbourne skulle det handla om att sätta in motsvarigheten till ett civilt kärnkraftsprogram, som är mer kapabelt att arbeta med anrikat bränsle av militär kvalitet, även om landet utesluter att utrusta sig med ett civilt kärnkraftverk, vilket skapar en ekonomisk såväl som en samhällelig paradox i detta ämne.

Med all sannolikhet kommer det australiska ANS att behöva produceras av amerikansk industri, den enda lösningen för att försöka minska de redan mycket långa förseningarna av detta program.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT