F Gouttefarde, JC Lagarde, JL Thériot: dessa avgående suppleanter nödvändiga för National Defense and Armed Forces Commission

Inom den franska nationalförsamlingen är kommissionen för det nationella försvaret och de väpnade styrkorna långt ifrån den populäraste kommissionen bland deputerade. Eftersom den suveräna funktionen par excellence är en reserverad domän av Elysée, är det svårt att lysa där, eller att hävda en alternativ eller helt enkelt konstruktiv röst, inför den doxa som påtvingats av republikens presidentskap och väpnade styrkor ... Faktum är att det är sällsynt att riksdagsledamöter, vare sig de kommer från majoriteten eller oppositionen, spelar en betydande roll. Men under den tidigare magistraten kunde flera deputerade, genom sitt engagemang såväl som relevansen av sina analyser, lyfta fram denna utökade strategiska reflektion, samtidigt som de engagerade sig i utformningen och övervakningen av den första programmeringslagsmilitären som respekterades sedan starten av denna övning.

Bland dessa suppleanter är idag 3 kandidater för eget omval, och är med i omröstningen efter den första omgången av parlamentsvalet: Fabien Gouttefarde, Jean-christophe Lagarde och Jean-Louis Thériot (alfabetisk ordning). Även om försvarsfrågor återigen har blivit ett viktigt ämne för statens agerande, och mycket få ställföreträdare eller kandidater kan göra anspråk på bevisad erfarenhet eller expertis inom detta område, verkar det viktigt att hålla sådana profiler inom kommissionen för det nationella försvaret och försvarsmakten. av nationalförsamlingen, både för att övervaka dess verksamhet medan en översyn av programlagen pågår och en trolig ny strategisk översyn kommer inte att ta lång tid att dyka upp, bara för att ibland konfrontera försvarsplaneringen med dess inkonsekvenser.

För Fabien Gouttefarde skulle det vara relevant att konvertera två av Triomphant-klassen SSBN när de ersätts av 3G SSBN, till SSGN som vad den amerikanska flottan gjorde med vissa Ohio-klass SSBN.

Suppleant för den andra valkretsen Eure sedan 2017, Fabien Gouttefarde är en av dessa nykomlingar i politiken som gick med i den dynamiska En Marche av Emmanuel Macron under det föregående presidentvalet. Denna jurist hade dock alltid haft nära band med försvaret och arméerna, eftersom han själv var reservlöjtnant i den franska flottan och hade deltagit i många aktioner och uppdrag för ministeriet innan han valdes. Trots att han valts av presidentmajoriteten, under etiketten En Marche, tvekade inte vice Gouttefarde att lägga förslag som inte var i linje med regeringens politik på detta område under hans mandatperiod, utan att ta avvikande ställning till detta. Framförallt inför presidentvalet publicerade han flera artiklar i pressen till förmån för en mycket mer ambitiös försvarspolitik, i synnerhet för att kunna hantera nya hot i Europa, Afrika, Mellanöstern och i Indo-Stillahavsområdet område. I synnerhet föreslog han omvandlingen av två SSBN av Triomphant-klassen till atomubåtar för kryssningsmissiler, men också designen av Rafale-flygplan dedikerade till elektronisk krigföring och avlägsnande av luftvärnsförsvar, samt utvidgningen av SNA-flottan till 7 enheter. Dessutom, och i likhet med de andra två parlamentsledamöterna i denna artikel, försvarar han möjligheten att öka försvarsinvesteringarna genom att i synnerhet förlita sig på den nationella försvarsindustrins ekonomiska effektivitet.

Om F.Goutterfarde och JL.Theriot var nykomlingar i nationalförsamlingen under denna magistrat, så var detta inte fallet för Jean-Christophe Lagarde, som har haft posten som suppleant för 5:e distriktet Seine Saint Denis sedan 2002. Dessutom, han var den ende ordföranden för en parlamentarisk grupp, i detta fall det centrala UDI-partiet, som valde att sitta i National Defense and Armed Forces Commission, en roll han tog till sig i en konstruktiv opposition. Således stödde han Military Programming Law såväl som dess Revision, men tvekade inte, vid flera tillfällen, att påpeka inkonsekvenserna eller bristen på ambition inför utvecklingen av hoten från fransk militär programmering, som t.ex. frånvaron av ett Rafale-program dedikerat till elektronisk krigföring (honom igen), eller ett stridsdrönarprogram, potentiellt baserat på prestationerna från Neurons demonstratorprogram. Även om försvarsministeriet inte tog någon hänsyn till dessa uppmaningar, gynnades de av överexponering för media från en gruppordförande men också från ordföranden för det politiska partiet UDI som genom upprepningar börjar bära frukt.

För JC Lagarde och F Gouttefarde är det viktigt att Frankrike skaffar en version av Rafale dedikerad till elektronisk krigföring och undertryckande av fiendens luftvärnsförsvar. En position som till stor del förstärks av lärdomarna från kriget i Ukraina

Borgmästare i Beauvoir sedan 2008 under UMP dåvarande LR-etiketten, Jean-Louis Thériot hade en diskret start i nationalförsamlingen, vald som ersättare för Yves Jego. Han tog positionen som suppleant för den tredje valkretsen Seine et Marnes 2018, när den sistnämnde tillkännagav sin pensionering från det politiska livet. Denna advokat som är angelägen om militär och politisk historia, om vilken han publicerade flera böcker, gick med i försvarskommissionen i ett tillvägagångssätt, återigen, av konstruktiv opposition. Det är dock otvivelaktigt hans utmärkta riksdagsbetänkande om högintensiv krigföring, medförfattare med Herald First Constituency MP Patricia Miralles och publicerades bara några dagar före starten av den ryska offensiven i Ukraina, vilket gav honom parlamentarisk auktoritet i försvarsfrågor och mediaexponering som har kommit till nytta sedan dess. Liksom F. Gouttefarde och JC Lagarde stöder Jean-Louis Thèriot ökningen av resurser men också i arméernas format, med flera relevanta förslag, särskilt när det gäller exploateringen av reservatet, som återigen förlitar sig på försvarets ekonomiska effektivitet. Industrin för att säkerställa dess hållbarhet.

För JL Thériot lider de franska arméerna av stora brister när det gäller högintensiv strid, särskilt när det gäller styrkornas format, och de reserver som står till deras förfogande, särskilt när det gäller ammunition.

Även om det kommande parlamentsvalet lovar en nära omröstning, skulle det utan tvekan vara mer än fördelaktigt för de väpnade styrkorna och det nationella försvaret om dessa tre deputerade omvaldes av sina respektive väljare, så att de konstituerade, på grundval av delad övertygelse mer än politiska anpassningar. , en parlamentarisk bas som möjliggör ett effektivt genomförande av en ny försvarspolitik, en politik där parlamentet, och i synnerhet Nationella försvars- och försvarsmaktens kommitté, skulle spela en mer strukturerande roll än vid tidigare mandat.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT