Är Sydkoreas nya KF-21 Boramae en framgångsrik gemensam strejkfighter?

Endast XNUMX år efter den första riskanalysen, och mindre än två år efter montering, den första prototypen av det sydkoreanska KF-21-kampflygprogrammet, som tidigare utsetts till KFX-programmet och officiellt heter Bomamae (falk) under denna ceremoni, presenterades officiellt i fredags i Seoul inför en delegation med mer än 250 sydkoreanska och utländska tjänstemän. Det måste sägas att allt i detta program är exceptionellt, åtminstone hittills. Medan för endast 30 år sedan var den sydkoreanska flygindustrin fortfarande knappt i sin linda, lyckades den utveckla på drygt tio år och för mindre än 10 miljarder dollar., En första enhet för de mindre lovande, som möter många operativa och budgetförväntningar i Asien och världen. Smygande, manövrerbar, snabb och utrustad med avancerad elektronik ombord, KF-8, vars enhetspris bör vara cirka 21 miljoner dollar, dvs. priset i fly-away skick för en F16V Viper, representerar det inte vad som skulle ha varit Joint Strike Fighter-programmet och dess avatar, F35A?

Det måste sägas att KF-21 har något att förföra. Nästan 17 meter lång med en vingbredd på 11m20 imponerar flygplanet och överstiger 2 meter av Rafale eller F15 med 16 meter, utan att vara för tungt, med en tom massa på 11 ton, 1 ton mer än Rafale, och en maximal startvikt på 25 ton, vilket är lika mycket som det franska flygplanet. Den drivs av två General Electric F414-400-motorer, samma som utrustar Super Hornet, Gripen och Indian Tejas, vilket ger den en torr dragkraft på nästan 11 ton och nära 20 ton med efterbrännaren, och ett mest bekvämt förhållande mellan vikt och vikt. Denna konfiguration gör att den kan nå en maximal hastighet på 1400 knop eller Mach 1,81 enligt data från DAPA, den sydkoreanska beväpningsbyrån. Autonomin, taket och stigningshastigheten återstår, precis som för dem, fortfarande att fastställas exakt. I själva verket, i motsats till en allmänt förekommande vana inom det militära flygfältet, överträffar den sydkoreanska tillverkaren KAI, inte mer än landets myndigheter och DAPA, inte den operativa kapaciteten hos deras nyfödda. Det skulle till och med vara motsatsen, för trots en snygg design och en sannolik förmåga att superkryssa och avancerad elektronik ombord presenteras flygplanet som tillhörande generation 4,5, XNUMX eller i huvudsak samma som det som kommunikatörer av Lockheed Martin var vänliga nog att klassificera Rafale, tyfonen eller Gripen.

Det tog bara tio år och 10 miljarder euro att designa och montera den första prototypen av KF8 Boramae, vilket i sig representerar en anmärkningsvärd prestanda för en enhet av denna ambition.

Den inbyggda elektroniken är utan tvekan en stark punkt i KF-21 och en anmärkningsvärd bedrift av den sydkoreanska flygindustrin. Faktum är att USA godkände Lockheed-Martin och General Electric att följa med KAI och DAPA i detta program, men vetoade 4 kritiska tekniker, nämligen AESA-radaren, IRST-detekteringssystemet, krigssviten, självförsvarselektronik och infraröd sight pod. Den sydkoreanska industrin var därför tvungen att utveckla sina egna 4 tekniker som utrustar KF21 väl, och detta på anmärkningsvärt kort tid. Som sådan är flygplanet nu nästan 63% designat av den sydkoreanska industrin, inklusive flygplanen och alla system, vilket representerar 12.000 550 jobb i mer än 16 företag, 11 universitet och 10.000 laboratorier, vilket markerar den totala insatsen som genereras av detta program i landet . När den industriella produktionen börjar kommer XNUMX XNUMX andra arbetstillfällen att skapas enligt de sydkoreanska myndigheterna, medan försök kommer att göras för att minska programmets tekniska beroende, särskilt inom området thrusters.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT