K-FX: General Electric levererar den första F414-motorn för framtida sydkoreansk jaktflygplan

GE Aviation meddelade efter att ha levererat den första F414-400K-reaktorn i maj i Sydkorea. En första serie på 15 F414 måste levereras i slutet av 2021 för att driva de sex prototyperna för den framtida sydkoreanska stealthkämpen, KF-X, vars första flygning förväntas 2023. Utvecklad av Korea Aerospace Industries (KAI), KF-X ska ersätta de sista F-5 Tiger II och F-4 Phantom II som fortfarande är i tjänst i Republiken Korea Air Force (RoKAF).

General Electric-motorer används för koreanska program. I själva verket är F414 ett modernare och kraftfullare derivat av F404, motorn som utrustar familjen Golden Eagle, en koreansk-designad monoreaktor som används som ett avancerat utbildningsflygplan, markattackplan och ljuskämpe, beroende på version. Mycket mer ambitiös, den framtida KF-X kommer att vara tvåmotorer och kommer att presentera snygga former. Den kommer att presentera en konfiguration och prestanda ganska nära TF-X designad i Turkiet eller den AMCA som planeras i Indien, drivs också av ett par F414. På många sätt har F414 etablerat sig genom åren som riktmärke för många nya generationens flygprogram.

I denna syntetiska bildvy kan vi tydligt se det semi-försänkta arrangemanget av METERO-missilerna under flygkroppen. Även med extern beväpning bör KF-X förbli en särskilt diskret enhet

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT