För Sverige är Nato inte den enda lösningen för att försvara Europa

Liksom Finland har Sverige varit fast knutet till sin neutrala hållning sedan slutet av andra världskriget. Trots närheten av krafter, först sovjetiska, sedan ryska, och de många spänningar som har präglat dess historia under de senaste decennierna, har Stockholm alltid försökt upprätthålla en position som verkligen är europeisk men öppen gentemot den. , samtidigt som man behåller en anmärkningsvärd försvarsförmåga för ett land med bara 10 miljoner själar. Frestelsen är dock stor för vissa svenska politiska ledare att komma närmare Nato, och varför inte gå med i Alliansen, att anpassa sig till sina europeiska grannar och partners, och i synnerhet Danmark och Norge.

Men denna lösning gynnas inte av den nuvarande svenska regeringen, som klargjorts av den svenska försvarsministern Peter Hultqvist, under en digital presskonferens som hölls den 7 april. Enligt honom är Nato inte den enda lösningen för att försvara Europa, och Stockholm avser att multiplicera bilaterala eller multilaterala förbindelser, på europeisk nivå och bortom, för att stärka sammanhållningen i dess defensiva hållning. Framför allt har den svenska regeringen fått sitt gröna ljus från sitt parlament till öka sina försvarsutgifter med 40% under perioden 2021-2025och når 10 miljarder euro vid detta datum, eller ungefär 2% av BNP.

De hundra Gripen C / D som idag försvarar den svenska himlen kommer snart att förstärkas av ankomsten av 70 Gripen E, den ultimata versionen av den svenska ljusfighter, som lånar många egenskaper från den berömda 5: e generationen av stridsflygplan.

De svenska arméerna kommer alltså att öka från 60.000 22.500 män, inklusive 35.000 100.000 i aktiv tjänst och 2030 1 reservister, till 4 18 män fram till 45, dvs. 210.000% av befolkningen, och från 60.000% av den berättigade åldersgruppen 68 till 0,5 år, för att göra en av de tätaste arméerna i Europa. Låt oss komma ihåg att de franska arméerna till exempel bara uppställer 2 XNUMX män och en operativ reserv på XNUMX XNUMX män, för XNUMX miljoner franska, dvs en densitet på XNUMX%, dubbelt så låg som dess skandinaviska partner. Dessutom upprätthåller landet exceptionell industriell försvarsindustri, även i förhållande till landets storlek. Således kommer det svenska flygvapnet, Flygvapnet, snart att ta emot den första av de 70 JAS 39 Gripen E beställdai ny version av den svenska enmotorkämpen. De kommer att utvecklas tillsammans med cirka 74 JAS39 Gripen C och 24 Gripen D som för närvarande används.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT