Ukraina, Taiwan, Mellanöstern: Det värsta fallet för Pentagon tar form

För bara 5 år sedan var den amerikanska militära överhögheten sådan att ingen trodde att någon internationell aktör kunde komma att utmana den militära segern i USA på konventionell nivå. Sedan dess har saker och ting förändrats mycket. För tre år sedan började simuleringar att visa att USA och dess allierade inte längre kunde ingripa med nödvändiga och tillräckliga krafter på två stora fronter, till exempel i Europa mot Ryssland och Mellanöstern mot Iran. För två år sedan, då vissa nya vapensystem togs i bruk, såsom den ryska Kinzhal-hypersoniska missilen eller DF3-antiskepps-ballistiska missilen, blev själva hypotesen om seger på en enda front mindre säker.

Idag visar de senaste militärledda krigsspelen att det är nästan omöjligt att försvara Taiwan mot en större konventionell kinesisk offensiv, precis som det skulle vara svårt att stoppa ett ryskt frontattack i Östeuropa mot Polen eller till exempel de baltiska staterna. Framför allt skulle hypotesen om en samtidig dubbel front, i Europa mot Ryssland, och i Asien och Stillahavsområdet mot Kina, mobilisera USA: s arméer i en sådan utsträckning att de inte skulle kunna upprätthålla ansträngningen över tiden och skulle tvingas att dela upp sina militära makter under tröskelvärdena och lämna hopp om en möjlighet till seger över var och en av teatrarna. Vi förstår därför varför de kriser som utvecklas idag i Ukraina mot Ryssland, runt Taiwan mot Kina och i Mellanöstern mellan Iran och en beredskapsallians som bildats av Israel och de sunnimonarkierna. Är mest oroande för Vita huset och Pentagon.

De amerikanska styrkorna har inte längre kapacitet att ingripa massivt i två stora teatrar samtidigt för att möta de ryska och kinesiska styrkorna gemensamt.

De mycket viktiga rörelserna från ryska styrkor observerats under tre veckor på Krim och längs gränserna mellan Donbass och Ryska federationen har bibehållits de senaste dagarna, med ankomsten av nya enheter nära de ryss-ukrainska gränserna. Enligt OSSE hade en sådan utplacering av ryska styrkor inte observerats sedan ingripandet på Krim och spänningarna kring Donbass 3. Tunga system avsedda för användning i större teatrar, såsom luftfartygssystem i långväga S2014, eller de kortvariga ballistiska missilerna från Iskander har till och med observerats på väg mot den ukrainska gränsen, vilket väcker rädslan för överhängande rysk intervention i landet. Genom president Biden har Förenta staterna gett Ukrainas president Volodymyr Zelensky försäkran om att bevara landets territoriella integritet, utan att emellertid för närvarande utplacera amerikanska styrkor för att inte ge Moskva en Casus Belli som motiverar en intervention.

Samtidigt har Peking dramatiskt ökat trycket från PLA: s sjö- och flygvapen på den oberoende ön Taiwan. Kinesiska flyguppdrag som sammanför stridsflygplan, bevaknings- och ubåtkrigsplan och ibland långväga bombplan som utför bypassbanor genom norra eller södra delen av ön till gränsen för den taiwanesiska luftförsvarszonen. nu äger rum dagligen, medan marina övningar nära ön eller längs Stillahavskusten, och inklusive PLA-flottor som blir alltmer välsorterade, har också sett att deras frekvens ökar mycket signifikant. Den kinesiska militärens aggressivitet ökade också, vilket framgår av svaret från en J16-pilot på samtal från Taiwans luftförsvar när han korsade mittlinjen som separerade Taiwansundet och uppmanade taiwaneserna att vänja sig vid närvaron av kinesiska flygplan. Taiwansundet som ön tillhör Kina.

Kinesiska krigare och bombare ökar provokationer i Taiwanpasset och runt den oberoende ön för att visa sin förmåga att isolera ön från eventuellt utländskt militärt hjälp.

I en intervju med CNN upprepade USA: s utrikesminister Antony Blinken USA: s fulla stöd för försvaret av Taiwan, liksom Biden-administrationens åtagande att genomföra Taiwan Relations Act, för att ge Taipei de nödvändiga medlen för att säkerställa dess försvar. Samtidigt multiplicerar Pentagon simuleringarna för att försöka hitta en strategi som gör det möjligt att motverka en kinesisk invationsstyrka som skickas mot den oberoende ön i det nuvarande tillståndet, utan mycket framgång måste erkännas. Men som i fallet med Ukraina är det för närvarande åtminstone ingen fråga om att utplacera amerikanska styrkor på taiwanesisk mark, vilket bara skulle framkalla utbrottet av denna konflikt i början.

Fallet med den stora krisen som bryter ut i Mellanöstern är väsentligt annorlunda, eftersom det är USA: s allierade, nämligen Israel, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Bahrain som verkar ha kontroll över Teheran. De senaste aktionerna hittills inkluderar sabotage av ett iranskt lastfartyg som används av Revolutionary Guards i Arabiska havet som Israel har gjort gällande som svar på attacker från Teheran mot israelflaggade fartyg, och särskilt vad som verkar vara en cybersabotage av de iranska centrifugerna vid Natanz kraftverk, hävdade att han täckte ord av Jerusalem, vilket utan att orsaka något offer minskade betydligt Irans kapacitet för anrikning av uran. Dessa åtgärder verkar utföras ensidigt av Förenta staternas allierade, eftersom Joe Biden och européerna försöker sätta Wienavtalet på rätt spår efter att Donald Trump spårade av dem 2017.

Iran har ett mycket stort lager av ballistiska missiler, kryssningsmissiler och självmordsdronor som kan användas för att slå industriella anläggningar och städer i Saudiarabien, Emirater och till och med Israel i händelse av konflikt.

Faktum är att vi nu kan frukta ett väpnat svar från Teheran mot anstiftare av dessa attacker, i detta fall Israel, som inte skulle misslyckas med att orsaka en global förbränning i denna region så strategisk och instabil. Teheran har många sätt att vedergälla, antingen genom att använda sjiamiliterna i Irak och Syrien, eller Hizbollah i Libanon, i en hybridstrategi, eller genom att använda dess många ballistiska missiler, kryssningsmissiler och drönare, att slå Israel och dess allierade och stänga de sund som säkert kommer att skapa en ny energikris, medan världsekonomin fortfarande drabbas hårt av Covid-krisen. I det här fallet försöker USA och Joe Biden förespråka måttlighet, men i händelse av en förbränning skulle Washington inte ha något annat val än att stödja sina traditionella allierade mot Teheran.

Om krisen i Mellanöstern är en dynamik för sig kan den samtidiga återuppkomsten av spänningar i Ukraina och runt Taiwan verka vara en samordnad strategi mellan Peking och Moskva för att hindra Washington från att bära all sin vikt. Militär i en enda teater. , särskilt eftersom de amerikanska väpnade styrkorna fortfarande är spridda på planeten. Det är sant att de europeiska arméerna när det gäller Ukraina kunde, om de agerade tillsammans, neutralisera hotet mot Moskva. Men utom London, som meddelade avsändningen av Eurofighter Typhoon till Rumänien för att klara av den ryska militära förstärkningen vid de ukrainska gränserna och i Svarta havet förblir de andra stora europeiska arméerna, såsom Tyskland, Italien, Spanien och liknande Frankrike, anmärkningsvärt passiva och begränsar sig till den enda diplomatiska kanal som vi känner mycket lite effektiv på Vladimir Poutine. Detsamma gäller i Stilla havet, där varken Sydkorea, Filippinerna eller Indien har angett sitt stöd för Taiwan. Endast Japan har tagit ett steg nyligen genom att låta Förenta staterna använda sina baser för att försvara Taiwan om det behövs.

Kungliga flygvapnet har meddelat avsändningen av Eurofighter Typhoon-stridsflygplan till Rumänien för att hantera koncentrationen av ryska styrkor i Svarta havet och vid de ukrainska gränserna.

Vi kan också undra över själva USA: s ansvar i den nuvarande situationen. Genom att vilja ha för mycket för att behålla kontrollen över sina allierades försvarsbeslut, ofta reducerade till hjälparangesraden, har Washington väsentligt förändrat samma allierades strategiska inblandning och kan därför inte ta ett ämne som är så allvarligt som annekteringen av ett land genom en annan vid sina egna gränser för att svara på den genom en betydande och potentiellt avskräckande förstärkning av deras väpnade styrkers hållning. Eftersom den relativa försäkringen om att skyddas av det amerikanska militäret och avskräckande verktyget har förlorat en stor del av västerländsk politik och allmänna åsikter till förmån för en kraftfull och autonom försvarskapacitet.

Hur som helst bör den nuvarande situationen uppmana europeiska ledare, men också deras allierade motsvarigheter i den fredliga zonen, att snabbt se över sina dogmer i försvarssaker. Det kan inte uteslutas att ledsagandet av kriserna i Donbass och runt Taiwan inte är oavsiktlig, och att det syftar till att delvis neutralisera USA: s reaktionskapacitet, åtminstone ur militär synvinkel. Tiden då fred garanterades av amerikansk militärmakt ensam är över och det verkar dags att återvända till ställningar som är jämförbara med de som tillämpades under det kalla kriget, då de europeiska medlemmarna i Atlanten, hur många mindre än än idag, de ensamma representerade mer än 65% av de konventionella militära medlen för denna, mot knappt mer än 45% idag. Det verkar nu klart att vi inte längre kan utesluta risken för stora konflikter, inklusive i Europa, och detta på medellång och till och med på kort sikt, eftersom vi inte längre kan bygga en säkerhetspolitik på det enda skydd som kommer från USA , som inte kan finnas överallt samtidigt. Det återstår att se om de europeiska ledarna kommer att ha modet att vidta nödvändiga åtgärder inom den tidsram som krävs, med risk för att ytterligare chockera en allmän opinion utan motståndskraft, för vilken bärande av en mask, vaccination och uppskjutande av helgdagar kopplade till Covid utgör redan stora traumor ...

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT