Gripen, F16V och Rafale valde att ersätta kroatiska Mig-21s

Det kroatiska försvarsministeriet kommer snart skickade en delegation till Sverige, USA och Frankrike, inom ramen för begäran om information om utbyte av dess MIG 21 som fortfarande är i tjänst inom dess väpnade styrkor. Delegationens roll kommer att vara att avgöra vilken som är den bästa kandidaten för JAS Gripen C / D av den svenska tillverkaren Saab, av F16 Block 70 Viper från Lockheed-Martin och av den använda Rafale F3, hämtad från den franska arméns flygplan. French Air, som det avtal som ingicks med Grekland för några dagar sedan. Israel och dess ursprungligen föreslagna F16-block 30+ verkar inte ha accepterats av Zagreb, troligen av rädsla för att se scenariot som spelade av det första avtalet ett år tidigare.

År 2018 hade de kroatiska och israeliska myndigheterna verkligen nått en överenskommelse om förvärv av ett dussin F16 Block 30 används från flygplan i tjänst hos det israeliska flygvapnet. I januari 2019, Washington motsatte sig detta $ 500 miljoner kontraktoch krävde att de israeliska flygplanen skulle levereras till Zagreb avskaffade israeliska tekniska förbättringar, i en konfiguration som var identisk med den för flygplanet när de levererades. De kroatiska myndigheterna, som snabbt måste byta ut 8 Mig 21BisD-enkelsits och 4 Mig21 UMD-tvåsits från 80-talet, har återinfört en inbjudan att lämna förslag till olika potentiella partner, varav fyra har svarat (inklusive Israel som inte har valts ut av Zagreb) .

Mig-21bis kroater. Flera av dessa flygplan deltog i konflikten i fd Jugoslavien i början av 90-talet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT