6 Rafale ytterligare för Grekland och Mirage 2000-5 för Ukraina?

I en videointervju som gavs till Kathimerinis försvarswebbplats, gav den grekiske försvarsministern Nikos Dendias detaljer om ansträngningarna att effektivisera och modernisera den grekiska flygvapnets stridsflotta.

Den grekiska stridsflottan kommer att gå från sju modeller av stridsplan idag till bara tre, F-16V, F-35A och Rafale, en gång nådde nästa decennium.

Förutom förvärvet av F-35A när Block IV-standarden har nåtts, antydde ministern också att Aten hade för avsikt att under de kommande åren förvärva 6 Rafale ytterligare tillgångar från Frankrike, för att utöka sin flotta till 30 flygplan, men också för att sälja, på begagnatmarknaden, sin F-16 C/D Block 30, och särskilt dess mycket effektiva Mirage 2000-5, vilket omedelbart väckte uppmärksamheten för ukrainarna och deras allierade.

Det trängande behovet av att rationalisera den grekiska stridsflottan

Det hellenska flygvapnets stridsflotta består idag av inte mindre än 7 olika modeller, för 230 flygplan: F-4S Phantom 2, F-16 Block 30, F-16 Block 50, F-16 Block 52, F-16 Block 70, Mirage 2000-5 och Rafale.

Grekisk Mirage 2000
De grekiska flygvapnen var de enda i Europa som valde Mirage 2000 från Dassault Aviation

Detta lapptäcke av jaktplan skapar många pussel, från att skaffa de nödvändiga reservdelarna och ammunitionen för var och en av dem, till att träna och träna besättningar och underhållspersonal för varje flygplan.

Som jämförelse ställer de franska flygvapnen, Armée de l'Air och Aéronavale, lika många jaktplan, men av endast 3 modeller: Mirage 2000D, Mirage 2000-5F och Rafale B/C/M. I slutändan kommer de att driva 225 Rafale, i början av nästa decennium.

Denna rationalisering, möjliggjord tack vare den absoluta mångsidigheten av Rafale, gjorde det möjligt att byta ut sju modeller (Mirage 2000C/D/N, Jaguar, Mirage F1CR, Super Étendard och F-8 Crusader), och därmed avsevärt förenkla hanteringen av reservdelar, underhåll och utbildning av underhållspersonal .

F-16V, F-35A och Rafale ytterligare under de kommande åren

Även det grekiska flygvapnet strävar efter att rationalisera sin stridsflotta, från sju modeller som för närvarande är i tjänst till bara 3: F-16V, F-35A och Rafale.

Konverteringen av 84 av de 90 Hellenic F-16 Block 52+ som beställdes 2009 till Block 70 Viper-standarden började 2019, och det första flygplanet som togs till denna standard av den lokala flygplanstillverkaren HAI var levererades till det grekiska flygvapnet i januari 2021.

F-35A
Grekland kommer att vänta tills F-35 når Block IV för att lägga en beställning, för att undvika sina "barnsjukdomar"

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

5 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna